Od tragičara do heroja za sedam dana

Najsvježiji primjer fudbalske nepredvidljivosti imamo u liku srbijanskog trenera na klupi Milana, Siniše Mihajlovića.

Nekada proslavljeni fudbaler Serije A je prije samo osam dana bio najomraženiji lik u Milanu. Nije imao podršku ni navijača, ni igrača, a ni uprave. Utakmica protiv Sassuola je bila „biti ili ne biti“ za njega. Igrači Milana su ušli u utakmicu sa ozbiljnijim pristupom nego ikad, i slavili pobjedu. No, tri dana poslije „pao“ je i Chievo, da bi u nedjelju navečer predstava Milana protiv Lazija podsjetila na slavne dane sedmostrukog šampiona Evrope.
Ova ekipa Milana se ne može porediti sa onom iz Ancelottijeve ere sa Pirlom, Kakom, Maldinijem, Seedorfom, Nestom, Crespom, Gattusom, Shevchenkom... No, ova ekipa Milana je prvi put nakon nekoliko godina podsjetila milione navijača ovog giganta na slavne dane kakvi se ne naziru na San Siru.
Iako je uloženo stotinjak miliona eura, doveden novi trener, promijenjen gotovo cijeli roster ekipe, Milan je djelovao užasno na startu sezone. Siniši je otkaz bio „pred nosom“, a čak ni oni najoptimističniji navijači 'Rossonera' nisu vjerovali da će se za osam dana pričati o Ligi šampiona, pa možda i o Scudettu na San Siru. Prvoplasirana Fiorentina je 'samo' pet bodova ispred, ali obzirom na veličinu koju 'nosi' ime Milan, nikada ga ne smijete otpisati.
Heroj ekipe je sigurno Carlos Bacca. Podsjetimo, Bacca je u Milan došao kao alternativa za Jacksona Martineza koji je izabrao Atletico Madrid. Jedan od najčešćih komentara na društvenim mrežama: „Hvala ti Jacksone što nisi prešao u Milan“, nam dovoljno govori koliko su navijači Milana oduševljeni Baccom. Njegove igre neodoljivo podsjećaju na igre slavnih napadača koji su nosili crveno-crni dres poput Shevchenka, Van Baastena, Weaha ili Crespa.
Probudili su se neki od igrača koji prošle sezone nisu bili u rangu Serije B. Giacomo Bonaventura igra odlično i pokazao se kao fantastičan plejmejker, Montolivo se vratio i sada se čeka samo da proradi Keisuke Honda. Ako neko može da ga probudi, to je onda Mihajlović koji je fantastično shvatio princip igre Milana.
Obzirom na nešto lakši raspored u nastavku sezone, navijači Milana mogu očekivati bolje dane na San Siru, no vrijeme će pokazati svoje. Jedno je sigurno, ekipu koja ima 18 svjetskih trofeja niko ne smije otpisati!