UEFA uvodi novo pravilo

Europska nogometna unija (UEFA) razmatra mogućnost da umjesto potpunog zatvaranja stadiona zbog kazni ekipama dozvoli ženama i djeci da prisustvuju utakmicama.

Utakmica Lige prvaka između CSKA iz Moskve i Manchester Cityja u utorak je odigrana bez prisustva publike, što je prva od tri utakmice koliko je UEFA kaznila ruski tim zbog rasizma. Međutim, kapiten Manchester Cityja upitao je zašto su zbog te kazne kažnjeni nevini navijači, dok je trener Cityja Manuel Pellegrini kritizirao prisustvo nekoliko stotina pristalica CSKA i sponzora na stadionu.
UEFA, kojoj je posljednjih nekoliko godina jedan od prioriteta jačanje kazni zbog rasizma, dozvolila je sponzorima da budu na stadionu. Europska kuća nogometa razmišlja o tome da kopira pravila Fudbalskog saveza Turske koji dozvoljava ženama i djeci mlađoj od 12 godina da prisustvuju mečevima klubova koji su kažnjeni zbog ponašanja svojih navijača.
"Predsjednik je uvijek u potrazi za načinima koji bi mogli poboljšati naša pravila i propise. Jučer smo razgovarali o mogućnosti da umjesto zatvaranja stadiona dozvolimo ženama i djeci da budu na utakmicama", rekao je Associated Press predstavnik za tisak UEFA Pedro Pinto.
"To je urađeno u Turskoj prije nekoliko godina i imalo je vrlo pozitivan utjecaj na nogomet. O ovome bi trebalo još da se raspravlja prije nego što se i službeno predloži, ali je moguće da to budu sankcije umjesto praznih stadiona", dodao je Pinto.