Morao odabrati

U ponedjeljak 4. avgusta u prodaji se našla knjiga “Herr Pep” o sadašnjem treneru Bayerna Pepu Guardioli, koju je napisao Marti Perarnau, novinar iz Barcelone koji je 1980. godine na Olimpijskim igrama u Moskvi predstavljao Španiju u skoku u vis, prenosi Goal.

Knjiga je objavljena na katalonskom i španskom, a u planu su i izdanja na engleskom i njemačkom. Knjiga je autorizirana od strane Pepa Guardiole.
“Piši štogod želiš i kritiziraj što želiš u knjizi, ali za vrijeme sezone nemoj ništa pisati što vidiš iza zatvorenih vrata,” rekao je Guardiola piscu dok su se dogovarali da pisac provede 200 dana u godini s trenerom i bude na mjestima i razgovorima za koje bi mnogi dali i desnu ruku. I nekoliko mjeseci Perarnau je izdržao.
Izdvajamo neka od Guardiolinih izjava iz knjige.
“Mrzim tiki-taku. Posjed lopte je samo alat kojim organiziraš sebe i izazoveš neorganiziranost kod protivnika. Ako ne postoji dio od 15 dodavanja, dobar prijelaz između odbrane i napada je nemoguć. Nemoguć.”
Guardiola je po prvi put otvoreno govorio o motivima zbog kojih je otišao iz Barcelone, kako bi jednom zauvijek prekinuo sve teorije.
“Nije istina da sam otišao jer me predsjednik Sandro Rosell nije podržavao u obnovi tima. Bio sam na granici iscrpljenosti i nisam uopšte bio siguran koje opcije mogu pružiti ekipi. Nisam tražio obnovu tima, jer sam ja bio taj koji je tražio odlazak.”
Jedna od tema bila je povratak u klub.
“Imaš samo dvije opcije kada je klub organiziran kao Barcelona. Ili si ti snaga ili nisi ta snaga. I, protiv moje volje, morao sam izabrati stranu.”