Mundijal će gledati sa tribina ili preko ekrana

"Reprezentacija" sastavljena od tih igrača vrijedi 351,7 miliona eura, a Mundijal će pratiti sa tribina ili preko ekrana...

Još otkako je Hobotnica Paul počeo prognozirati rezultate Svjetskog prvenstva 2010. godine i stekao svjetsku slavu pogodivši svih sedam rezultata njemačke reprezentacije, mnogi su pokušali poći istim putem, steći globalnu popularnost i sve prednosti koje takav status donosi.

Ni ovo Svjetsko prvenstvo nije iznimka, pa svakog dana niču nove prognoze: od kompjuterskih igara nogometnih simulacija, slonova sa krizom identiteta, Simpsonovih, pa do ozbiljnih ljudi, svi daju svoje prognoze rezultata, a jedan od osnovnih kriterija u mnogim od tih je – tržišna cijena reprezentacija.

U jednoj od prognoza njemački naučnici sa više univerziteta združenim snagama su analizirali pojedinačne cijene igrača, te ustanovili da najveće šanse za osvajanje imaju Španija (631 milion eura), Njemačka (562 miliona) i Brazil (468 miliona).

Međutim, među najskupljim igračima svijeta postoje mnogi, poput zvijezde Real Madrida Garetha Balea (80 miliona eura) i Poljaka Roberta Lewandowskog (50 miliona eura), čije se reprezentacije nisu uspjele plasirati na Mundijal.

"Reprezentacija" sastavljena od tih igrača vrijedi 351,7 miliona eura, a ako se njemačke prognoze ispostave kao tačne, svim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu će biti žao što su ovi igrači, baš kao i oni, Mundijal gledali sa tribina ili preko ekrana.