Tamna strana: Djeca se prodaju za 3.5 eura

Zemlja fudbala i kafe ima velikih problema sa seksualnom eksplotacijom djece, a tokom Svetskog prvenstva dječija prostitucija bi mogla da dostigne nevjerovatan porast. U ovoj Južnoameričkoj zemlji preko 600.000 djece se bavi prostitucijom, a ona je najviše zastupljena u gradovima u kojima će se Mundijal igrati.

Iako već više od decenije Vlada Brazila obećava da će smanjiti dječiju prostituciju, broj djece koja su seksualni radinici iznosi oko pola miliona, prema podacima Nacionalnog foruma za prevenciju dječijeg rada iz 2012.godine. To je petostruko više od 2001. godine kada je 100.000 djece bilo uključeno u prostituciju prema podacima UNICEF-A.

Fortaleza - grad dječje prostitucije

Tokom Mundijala se očekuje da veliki broj navijača dođe u Brazil i potroši preko 25 milijardi reala (6,5 milijardi funtu) tokom ovog fudbalskog takmičenja, prema podacima brazilske Turističke komore. S obzirom da će navijači najviše vremena provoditi u gradovima u kojima će nastupati njihove reprezentacije, Brazilci strahuju da će doći do eksplozije dječije prostitucije za vrijeme SP, jer je ona najviše zastupljena baš u tim gradovima:

"Zabrinuti smo da će seksualno iskorišćavanje djece značajno da se poveća u gradovima u kojima se igra prvenstvo i oko njih. Pokušavamo da koordiniramo sa gradskim i državnim vlastima, da shvate koliko je ovo veliki problem. Scene maloljetnih prostitutki u Fortalezi, upravo u ulici koja vodi prema stadionu 'Kastelao', jako su česte. Čim izađu na aveniju, naći će se automobil da ih pokupi. Doslovno se radi o nekoliko minuta. Na ulicama se mogu vidjeti i tokom dana, ne samo noću", kaže Hoselino Vieira dos Sanstos, koordinator nacionalnog programa za borbu protiv seksuanlne ekspolotacije djece u Brazilskom Sekretarijatu za ljudska prava.

I dok se vlasti spremaju za bitku, makroi i seksualni radnici planiraju kako da što više unovče ovaj sportski događaj. Ono što oni rade je da i djecu od 10 godina teraju da prodaju svoje tijelo na ulicama Brazila.

Pored Sekretarijata u borbu se uključila i Fondacija Abrink, koja je lokalni partner "Save children Internacional" koja kaže da se vlada nije umiješala dovoljno:

"Ova tema nije na vladinom dnevnom redu i ne vidimo spremnost države da se ovaj problem riješi ili makar povećaju sredstva u borbi protiv ovog zla", kaže Denis Cesario, direktor fondacije Abrink.



U prostituciji vide bijeg od lošeg života

Novinarka Guardiana u Fortalezi je razgovarala s 16-godišnjom djevojčicom koja se predstavlja kao Jesika, jednom od mnogih maloljetnica koja je u prostituciji videla bijeg iz siromaštva. Kada je tek počela sa ovom "djelatnošću", po večeri je zarađivala 18 dolara. Uskoro su joj se prihodi, zahvaljujući uglavnom upravo stranim turistima, povećali na 90 dolara po večeri.

U septembru prošle godine uhapšena je za vrijeme racije u jednom noćnom klubu. Smještena je u sklonište za maloljetne prostitutke, gdje očekuje da sudija odluči hoće li je vratiti njenoj porodici:

"Poput mnogih djevojčica koje se počnu baviti prostitucijom, Jesika je imala fantazije da će pronaći svog princa – stranca koji će se u nju zaljubiti – i odvesti je u Evropu gdje će joj kupovati skupe parfeme, odjeću, nakit. Teško je uvjeriti te djevojčice da mogu živjeti normalnim životima. Mnoge od njih misle da su zlostavljanje i prostitucija životne činjenice", kaže Leonora Albukerki, jedna od koordinatora u ovim skloništima.

Također, reporter britanskog lista "Miror", Mark Viliams – Tomas, uradio je reportažu sa djecom koja su podrvrgnuta prostituciji. Zabilježio je užasne snimke. Situacija koja je slična u cijelom Brazilu, turista stigne, taksista ga pokupi i odvede do mjesta gdje ima droge i seksa.

Reporter je uspio razgovarati sa tri djevojčice. One su rekle da su za seks plaćene po 3.5 eura. Rekle su i o tragičnom slučaju jedne njihove prijateljice, koja je prije dvije sedmice ubijena od strane klijenta koji nije htio platiti uslugu. Govorile su o upotrebi droge, itd...