Pokazao svoje potencijale

Islam Feruz, fudbaler somalijskog porijekla, pokazao je da ima veliki potencijal, te da bi mogao biti jedan od najboljih fudbalera u engleskoj Premier ligi.

Osamnaestogodišnji fudbaler, koji trenutno nastupa u mlađim kategorijama londonskog Chelsea, brzinom, šutevima, ali i tehnikom privukao je veliku pažnju aktuelnog trenera londonskog velikana, Josea Mourinha.
Islam Feruz je jedan od mladih talenata u koju Mourinho vjeruje, jer je Chelsea produžio ugovor sa ovim igračem do 2018. godine. Iako je već bio meta drugih evropskih klubova, Feruz je odlučio karijeru nastaviti u Londonu.
Feruz je imao potresnu životnu priču. Radi građanskog rata u Somaliji morao je napustiti svoju domovinu kada je imao samo šest godina. Kao izbjeglica stigao je Engleskoj, a zatim u Škotsku. Njegova fudbalska karijera počeo je tada sasvim slučajno. Tommy Burns, bivši trener škotskog Celtica zapazio  je Feruza u jednom parku dok je igrao fudbal sa svojim prijateljima. Burns ga je odveo u Celtic, te je Feruz počeo igrati u mlađim kategorijama tog kluba. U kratkom periodu, napravio je „velike korake“, pa svojim performansama postao jedan od najvećih talenata u Škotskoj. Potom, stručni štab Celtica pomagao je Feruzu i njegovoj porodici da dobiju britanski pasoš i pravo stalnog boravka u Škotskoj.
Međutim, Feruz je bez ikakvih najava na početku sezona 2011/2012 napustio Celtic i prešao u Chelsea. Ovaj potez iznenadio je sve u škotskom klubu. Celtic nije imao ugovor sa Feruzom, tako da je Chelsea platio samo 300.000 funti obeštećenja za razvoj fudbalera u omladinskim školama škotskog kluba.
Veoma brzo Feruz je privukao veliku pažnju u Engleskoj. Do sada za mladi tim Chelsea odigrao je 50 utakmica i postigao  22 gola. Ovaj mladi igrač visok je samo 163 centimetara, ali je izuzetno brz.
"Nizak je, ali oštar i brz kao struja", opisuje Feruza službena internet stranica Chelseaja.