VELIKI GEST

Košarkaška legenda Michael Jordan otvorio je kliniku u svom rodnom gradu Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini, a tokom uvodnog govora, 61-godišnjak je zaplakao.

Jordan, čija je donacija od 10 miliona dolara za Novant Health omogućila izgradnju dvije dodatne porodične medicinske klinike u Charlotteu, istakao je da je sretan što je dočekao takvo nešto u svom rodnom gradu.

"Jordan (61) i Novant Health udružili su se kako bi otvorili treću porodičnu kliniku 'Novant Health Michael Jordan Family Medical Clinic' u Greenfield St. u Wilmingtonu, kako bi pružili prijeko potrebne sveobuhvatne usluge primarne zdravstvene zaštite", navodi se u saopštenju.

Klinika će omogućiti medicinske aktivnosti za pojedince koji nisu osigurani i nemaju dovoljno novca za zdravstvene usluge, a vjerovatno su sjećanja na njegovo djetinjstvo u ruralnom Wilmingtonu dovela do emocionalnog izljeva, jer nije uspio da uđe u košarkaški tim u Laney High School u 10. razredu 1977. godine.

Godinama kasnije postao je jedan od najboljih i najuspješnijih sportista svijeta, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na preko tri milijarde dolara.

"Uvjeren sam da će nova klinika Novant Health pozitivno utjecati na pojedince i porodice širom Wilmingtona", rekao je emotivni Jordan.

Mnogi pacijenti koji posjećuju Jordanove klinike nikada ranije nisu imali mogućnost koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu, a Jordan je presjekao ljubičastu vrpcu zajedno sa svojom majkom Deloris, čime je otvorio treću porodičnu medicinsku kliniku u Sjevernoj Karolini.