IDE IZA REŠETAKA

Nekadašnji košarkaš Boston Celticsa Glen Davis, popularni "Big Baby", u četvrtak je osuđen na 40 mjeseci zatvora u Americi, gdje mu je dokazana velika prevara vrijedna više od 5 miliona eura.

Davis je bio među glavnim akterima prevare u kojoj je učestvovalo dvadesetak košarkaša, a oni su pronašli nelegalan način da izigraju sistem za zdravstvenu zaštitu igrača u NBA ligi.

Igrači su, zajedno sa Davisom uspijevali da pribave lažne medicinske nalaze na osnovu kojih su od osiguranja dobijali novac. Tužitelji su dokazali da su doktori i stomatolozi koji su radili s igračima izradili lažne fakture koje su dostavljene planu dopunskog osiguranja za nadoknadu.

Davis, inače šampion s Boston Celticsima iz 2008. godine mora da plati i 80.000 dolara kazne, a njegovi pravni zastupnici su odbili da komentarišu ovu presudu.

Nedavno je zbog ove prevare na 18 mjeseci zatvora osuđen i bivši košarkaš Detroit Pistonsa Will Bynum, a od istaknutih košarkaša tu su i Keyon Dooling i Terrence Williams.

Sud je ustanovio da je Williams bio glavni u cijeloj priči i organizaciji prevare, a on je u augustu prošle godine osuđen na čak deset godina zatvora.

Prema optužnici, ova prevara se odvijala od 2017. do 2020. godine.