Novi svjetski rekord "kraljeva"!

Real Madrid mogao bi značajno podebljati svoj ionako golemi proračun koji na godišnjoj razini već sada prelazi pet stotina miliona eura.

Prema pisanju španskih i američkih medija, Real Madrid blizu je lukrativnog sponzorskog ugovora s Coca-Colom, poznatom američkom kompanijom koja se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića, u čijem je bogatom asortimanu pod istim imenom najpoznatije gazirano piće na svijetu.
Ako dođe do sporazuma, Coca- Cola bi trebala iskrcati Realu 80 miliona eura godišnje za stavljanje svojeg imena na Realov mitski stadion Santiago Bernabeu. Real je prvi na svijetu probio granicu od 500 miliona, a čini se da će uskoro probiti i magičnu granicu od 600 miliona eura godišnjeg proračuna.
Coca-Cola nadjačala Microsoft
Ugovor bi trebao stupiti na snagu sa završetkom najavljene obnove Bernabeua koja će stajati Real oko 450 miliona eura. Florentino Perez donedavno je pregovarao s Microsoftom, a Bill Gatesova kompanija navodno je ponudila Realu 50 miliona eura godišnje, no pregovori su iznenada i bez objašnjenja prekinuti. Sada je jasan razlog, umiješala se Coca-Cola sa značajno većom ponudom.
Čini se da će uskoro i Barcelona krenuti stopama svojeg najvećeg rivala. Barca kreće u obnovu Camp Nou, a vjerovatno će doći i do sporazuma s nekom velikom svjetskom kompanijom o dodavanju sponzorskog imena stadionu.
Real i Barca ne odriču se starih imena
Prodavanje imena stadiona multinacionalnim kompanijama postala je uobičajena praksa najvećih europskih klubova. Primjerice, Arsenalov stadion nosi ime Emirates, a Bayernov Allianz Arena. Međutim, Real i Barca najvjerovatnije neće se odreći starih imena svojih zdanja, njima će samo biti dodana imena sponzora. Naravno, ako ne stigne neka ponuda koja "izuva iz cipela", što je uvijek moguće.