Predsjednik FSK ubjeđen da će dobiti "meč" sa FSS

Fudbalski klubovi i reprezentacije sa Kosova još nemaju pravo da igraju zvanične utakmice, nije im i dalje dozvoljeno da nastupaju uz nacionalnu himnu i u dresovima s državnim obilježjima, niti da organizuju mečeve sa selekcijama sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ali poslije nedavne odluke Svjetske fudbalske federacije i njeni seniorski muški timovi, a ne samo mlade i ženske ekipe, imaju dozvolu da igraju prijateljske susrete.

I to pod nazivom Kosovo, uz zvjezdicu u imenu, kao rezultat posljednjih zajedničkih pregovora predsjednika FIFA Seppa Blattera, prvog čovjeka FS Srbije Tomislava Karadžića i glavnokomandujućeg u FS Kosova Fadila Vokrrija.

- Naš krajnji cilj je igranje kvalifikacija za Evropska i Svjetska prvenstva naših selekcija, odnosno nastupi kosovskih timova u klupskim takmičenjima pod okriljem UEFA. Još se nismo za to izborili, ali ni ovo što je do sada postignuto nije malo s obzirom na to da FS Kosovo ne ispunjava osnovni uslov, a to je članstvo naše države u Ujedinjenim nacijama - objašnjava za list "Danas" prvi čovjek kosovskog fudbala i bivši fudbaler Partizana Fadil Vokrri.

Mislite li da je ostvarivanje vašeg konačnog cilja moguće bez ispunjavanja tog osnovnog kriterijuma, sadržanog u Statutu FIFA i UEFA?

- U životu ništa nije večito. Kao što nekada najviši normativni akti FIFA i UEFA nisu predviđali takav uslov tako će možda doći dan kada će nestati iz njih. Ili će biti pronađeno neko drugo rješenje u ovakvim situacijama.

Da li će ovu bitku odlučiti samo borba kosovskog i srpskog lobija u evropskoj i svjetskoj federaciji ili je to prvenstveno politički "obračun"?

- Mi u FS Kosovo ne bavimo se politikom. Ali smo svijesni da ona ima određenog uticaja na našu borbu za kosovski fudbal. Pretpostavljam da su i naši, uslovno rečeno, protivnici iz FS Srbije svijesni činjenice da je država Kosovo priznata od 105 zemalja, među kojima su i neke od najvećih svjetskih sila.

Kada je realno da postanete član FIFA, odnosno počnete kvalifikacije za neko veliko takmičenje?

- Pošto je ostalo premalo vremena do početka kvalifikacija za šampionat Evrope u Francuskoj 2016. godine, očekujem da ćemo se priključiti trci za Mundijal u Rusiji 2018. U stvari, siguran sam u to.

Do tada ćete igrati prijateljske duele. S kim i kada bi najjača muška seniorska reprezentacija trebalo da odigra prvi takav meč?

- Intenzivno tražimo termin i atraktivnog protivnika, ali ne žurimo s odlukom. Nije bitno da li ćemo takav meč organizovati u martu ili maju, važno je da oni postanu praksa, dok ne dobijemo zeleno svijetlo za one prave, takmičarske.

Koliko je izvodljivo da za to vrijeme za Kosovo nastupaju vaši najbolji fudbaleri kosovskog porijekla, rođeni u drugim zemljama? Da li ste, recimo, u kontaktu s mladim asom Manchester Uniteda Adnanom Januzajom, koji ima mogućnost da nastupa za rodnu Belgiju, Tursku i Albaniju?

- Dobrodošli su svi koji imaju pravo i volju da igraju za reprezentaciju Kosova. Ali, nemamo pravo da im to tražimo dokle god ne dobijemo dozvolu za zvanične mečeve, posebno ne onima koji mogu da igraju za druge zemlje, koje učestvuju u kvalifikacijama i redovno idu na SP i EP. U stalnom smo kontaktu sa svima njima, pa i s malim Januzajem, pa ćemo vidjeti ko će koju stranu od njih izabrati. Neki su već dali riječ Kosovu, kao Sadiku iz Švedske i Berisha iz Norveške.

Krasiću, otvorena su ti vrata

Mada je poslije brojnih sukoba na Kosovu i izbjegličkih talasa s tih prostora tamo ostalo malo Srba, Vokrri se nada da bi neki od njih mogli da zaigraju za Kosovo, pa čak i oni koji su već nosili ili nose dres Srbije, poput veziste Bastije, kojem roditelji i dalje žive u Mitrovici.

"Zašto tako nešto ne bi bilo moguće u budućnosti?! Milošu Krasiću i ostalim Srbima, fudbalerima s Kosova, uvijek će biti otvorena naša vrata", jasan je Vokrri.