Anadolija: Fadil Vokrri

Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini, želimo puno sreće na Svjetskom prvenstvu ove godine u Brazilu.

Napravljeni su veliki pomaci. Najvažnije je da i mi na Kosovu možemo da igramo fudbal, odnosno da naše reprezentacije i klubovi imaju pravo igrati sa selekcijama i klubovima iz drugih zemalja, rekao je Fadil Vokrri, predsjednik Fudbalskog saveza Kosova u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) povodom sporazuma sa FS Srbije i Svjetskom fudbalskom asocijacijom (FIFA) na osnovu kojeg je Kosovarima odobreno odigravanje međunarodnih prijateljskih utakmica u narednom periodu.
Ipak, na osnovu dogovora u sjedištu FIFA u Cirihu fudbalska reprezentacija Kosova neće moći igrati pod svojom državnom zastavom, a prije utakmica neće moći biti intonirana himna ove zemlje, koja još nije priznata u Ujedinjenim narodima (UN). Na dresova će pisati Kosovo, ali i biti istaknuta jedna zvjezdica, dogovoreno je između Vokrrija i Tomislava Karadžića, predsjednika FS Srbije, uz posredovanje Josepha Seppa Blattera, predsjednika FIFA.
„Napravljeni su određeni kompromisi. Opet kažem, najvažnije je da napokon možemo da igramo fudbal i na međunarodnom planu. Pregovori su bili dugotrajni i urađeni su pomaci. Kao što je rekao i predsjednik FIFA Blatter, ovo je velika stvar za razvoj fudbala na Kosovu“, istakao je Vokrri, naglasivši:
„Međutim, na ovom se nećemo zaustaviti. Cilj Fudbalskog saveza Kosova u narednom periodu je puno i zvanično međunarodno priznanje u FIFA i UEFA, što znači i učešće naših reprezentativnih selekcija i klubova u međunarodnim takmičenjima sa našim državnim simbolima“.
FIFA bi o trajnom statusu fudbala na Kosovu trebala odlučivati u martu ove godine, ali Vokrri nije htio prejudicirati o mogućim rješenjima.
„Ne, o tome sada ne možemo pričati“, bio je decidan Vokrri.
Prema privremenom sporazumu sa FSS i FIFA Kosovu nije dozvoljeno ni odigravanje prijateljskih utakmica sa reprezentacijama zemalja nastalih raspadom SFR Jugoslavije. Shodno tome, neće biti ni najavljivanog gostovanja Hrvatske u Prištini.
„Doći će i za to vrijeme. Nadam se... Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini, želimo puno sreće na Svjetskom prvenstvu ove godine u Brazilu. Narod Kosova će pomno pratiti sve utakmice naših prijatelja i komšija, i bit će uz njih“, kazao je Vokrri za Anadolu Agency.