nemoralna ponuda kraljeva

Iza kulisa transfera Roberta Lewnadowskog događala se prava drama - okršaj Bayerna i Real Madrida...

Robert Lewandowski, napadač Borussije Dortmund, od ljeta biti novi član Bayerna. Aktualni prvak Njemačke i Europe vijest je objavio u subotu na svojoj službenoj web stranici.
Time je završena transferna trakavica koja je trajala od prošlog ljeta. Kako se mjesecima spekuliralo, poljski napadač ipak je završio u njemačkom velikanu, no čini se kako je malo nedostajalo da mu posao pokvari „kraljevski klub“ iz Madrida.
Perez ponudio Lewandowskom 81 milion eura
Predsjednik Reala Florentino Perez žarko je želio vidjeti Lewnadowskog u „bijelom“ dresu, a da bi ostvario taj cilj namjeravao je izdvojiti čak 81 milion eura, tvrdi njemački „Der Spiegel“. Perez je angažirao britanskog advokata, Colina Pomforda, eksperta za takve poslove, a ovaj je Lewandowskom dao „nemoralnu ponudu“ - šestogodišnji ugovor s neto plaćom od 9.5 miliona eura te uz to deset miliona eura „na ruke“, dok su posrednici u poslu trebali dobiti 14 miliona eura.
Hoeness osujetio Realov plan
Navodno je Lewandowski namjeravao staviti potpis na taj ugovor, no Realovu akciju u posljednji trenutak osujetio je Bayernov predsjednik Uli Hoeness, koji je cijelu akciju Reala shvatio kao otvorenu „objavu rata“. Iza kulisa se događala prava drama, pravi okršaj nogometnih divova - Bayerna i Reala, u kojem je na kraju pobjedu odnio minhenski klub koji je očito ponudio više od Reala.
Lewandowski je potpisao za Bayern nakon možda i najdužih pregovora u povijesti Bundeslige. „Der Spiegel“ procjenjuje kako je ukupan posao težak čak 90 miliona eura, od čega Borussiji neće pripasti ni centa. Lewandowski napušta Dortmund bez odštete, iz čega se lako može zaključiti da je imao prilično jake karte u rukama tokom pregovora oko visine plate i isplate „na ruke“.