Ko je Mansinov?

Andrej Arshavin je prošle sezone odigrao 87 minuta u PL, a mogao bi da postane najplaćeniji igrač svijeta. Ko je čovjek koji je spreman da ga plaća dva miliona eura mjesečno?

Ako Arshavin bude prihvatio poziv azerbejdžanskog Kazara, čeka ga gradić sa manje od 100 000 ljudi, klub koji je jednom bio prvak i tri puta osvajao kup. Juče su igrali finale protiv Nefčija, nakon penala ostali praznih šaka.
Kazar zovu "kavkaski Chelsea" zbog bogatstva vlasnika Mubariza Mansinova, Azera koji ima tursko državljanstvo i nalazi se među 10 najbogatijih poslovnih ljudi Turske, kao i na Forbsovoj listi.
Klub je osnovao 2004. godine, dvije sezone kasnije sagradio je stadion od 15 000 mjesta, uložio za njega tričavih 15 miliona eura u građenje "Arene gromova", kako ga zovu navijači.
Ko je Mansinov?
Najlakše ga je opisati kao pomorca, zanimljivo završio je "Pomorsku akademiju" i odlučio se za poslove isporuke, prevoza, ima veliki broj brodova i težak je više od milijardu dolara.
Na Forbsovoj listi je oko 900. mjesta na svijetu, zovu ga najmlađim milijarderom na svijetu, kada je ušao na Forbsovu listu, imao je manje od 40 godina. S ponosom ističe da je imperiju koja se prostire na teritoriji bivše SSSR, sa centrom na Malti stvorio bez pomoći političara i tajne policije. Imao je nekoliko ortaka, jedan je i dalje u korporaciji, ali ne kao vlasnik. Mansinov ima blizu 300 brodove, a osim prevoza robe, bavi se i proizvodnjom mlijeka, prenose sportske.
Preselio se u Tursku, dobio je i državljanstvo i novo prezime, kaže da voli da gleda kako njegovi brodovi prelaze moreuz. Mansinov ima oko 50 000 zaposlenih, kaže da ga kritike ne dotiču, da je jedino koncentrisan na posao i da mu je fudbal jedina ljubav.
Poznat je i kao veliki navijač Bešiktaša, želio je da kupi klub, a kažu da se o potezima često savetuje sa Romanom Abramovičem.
Arshavin je stigao u Baku, u naredna dva mjeseca igraće sigurno za Kazar, a postoji mogućnost da se saradnja produži. Dakle, Rus će zarađivati 400 000 funti nedjeljno, oko 57 000 dnevno, a prevedeno njegov minut košta 45 eura.