Drama na Wembleyu:

Crystal Palace dobio je Watford na Wembleyu 1-0 u finalnoj utakmici doigravanja za plasman u prvu ligu. Gol odluke pao je u 105. minuti, a zabio ga je Kevin Phillips...

Poslije Cardifa i Hull koji su ostvarili plasman u Premijer ligu iz Championship, i Crystal Palace će ući u fudbalsku elitu Engleske u sezoni 2013/2014! U neizvesnoj utakmici na Wembleyu, ova ekipa je savladala Watford sa 1:0 u play-ofu Championship, a gol odluke pao je u 15. minutu produžetka, i to iz penala koji je realizovao Kevin Phillips.

Prvo poluvrijeme nije u potpunosti pokazalo kvalitet u skladu sa važnošću i renomeom Premijer lige, ali će se učešću u njoj svakako radovati Crystal Palace, koji je zasluženo slavio. Problemi za Watford nastali su već u ovom periodu igre, jer se povredio napadač Vidra, pa je njegovo mjesto zauzeo Heiho.

Pogodak vrijedan ulaska u društvo najboljih postigao je veteran Kevin Phillips u 105. minuti dvoboja udarcem sa 11 metara. Prethodno je stoper Watforda Marco Cassetti u svom 16-ercu nesmotreno srušio napadača Crystal Palacea Wilfrieda Zahu.

Crystal Palace će u Preimier ligi zaigrati po prvi put nakon sezone 2004/05. kada je morao napustiti društvo najboljih.

Još ranije plasman u prvu englesku ligu za sljedeću sezonu izborili su Cardiff City i Hull City, dok su iz lige ispali Queens Park Rangers, Reading i Wigan Athletic.

Najbolju šansu za Wotford i izjednačenje imao je u poslednjem minutu Forestijeri: uspio je da stvori priliku sebi za šut u nezgodnoj poziciji, prevario je Speronia, ali je na gol-liniji šut zaustavio Vard, pa je nakon ove šanse i posljednjeg sudijskog zvižduka počelo veliko slavlje za navijače i igrače Crystal Palace.
 
Pored sportskog aspekta, biće ispunjen i finansijski, pošto samo televizijska prava Premijer lige donose veliki profit klubovima. Novi ugovori za prenose biće povećani za dvije trećine, uvećana su i sredstva sponzora i ulaznica, pa će klub računati i na prihode do basnoslovnih 120 miliona funti.
 
Vrijedno je spomenuti da je zapaženu partiju pružio i naš Almen Abdi koji je odigrao cijelu utakmicu.