TVRDNJA ZORANA TIMIĆA

Zoran Timić Tima, nekadašnji vođa navijača Crvene zvezde Delija, je u trećem dijelu intervjua za klupski Youtube kanal pričao o ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu i njegovoj ulozi na tribini krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Timić u serijalu "Ultras, Timina priča" tvrdi da zloglasni Arkan nikada nije bio navijač Crvene zvezde, a pogotovo vođa Delija, kako se to u javnosti predstavljalo.

"Arkan nikada nije bio ni navijač, ni vođa navijača Zvezde, kao što se pisalo po medijima", kaže Timić i prisjeća se prvih susreta s Arkanom.

"Cijela priča počinje kada se na Maksimiru 1990. godine skandiralo protiv Slobodana Miloševića, što se policiji nije svidjelo. Razmišljali su kako da nas spriječe u tome i poslali su nam Arkana koji je bio pripadnik službe UDBA-e", govori Timić.

Arkan je organizovao sastanak svih viđenijih Delija, a Tima se nije pojavio na njemu.

"Nisam došao jer sam bio protiv svega što se tiče Miloševića. Arkan je na tom sastanku rekao da mi trebamo biti navijačka grupa, a ne da se bavimo politikom. To je bilo prihvaćeno, jer druga opcija svakako nije ni postojala. Poslije toga u medijima je izlazila gomila laži, da je Arkan osnovao Delije. On je nekoliko puta u životu bio na sjeveru i cijela ta priča o njemu kao vođi je fabricirana od strane Miloševićeve stranke SPS, kako bi umirili tribinu da ne skandira protiv njegovog režima", kazao je Timić.

On je govorio i o neredima na Maksimiru prije nikad odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde 13. maja 1990. godine, te je istakao kako bi se Jugoslavija raspala u krvavom ratu i bez tog događaja, ali da je to svakako bio jedan od simbola kraja države.