SASTANAK U DŽEDI

Vijeće FIFA-e na sastanku u Džedi potvrdilo je neke smjernice u vezi s novim formatom Svjetskog klupskog prvenstva na kojem će učestvovati 32 kluba. Prva izvedba bit će održana između 15. juna i 13. jula 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama 2025., navodi se u saopćenju FIFA-e.

Upravo se u Džedi održava posljednje klupsko SP sa sedam klubova, a 2025. prvi put će biti emitirana proširena verzija s predstavnicima svih šest konfederacija.

Klubovi će se biti uvršeni na SP na temelju sportskih postignuća u protekle četiri godine, koje će započeti grupnom fazom odgovarajućeg kontinentalnog takmičenja. Klubovi će za svaku pobjedu dobiti tri boda, jedan bod za remi, a još tri boda za prolazak u daljnji dio pojedinog kontinentalnog klupskog takmičenja.

Što se tiče evropskih klubova, iza njih su pune tri sezone Lige prvaka i grupna faza nove sezone. Tako da će se za klupsko SP 2025. izuzetno koristiti postojećom metodologijom s koeficijentima.

Prema potvrđenim kriterijima, Afriku će predstavljati četiri kluba (Egipatski Al Ahly, marokanski Wydad i još dva koja će biti naknadno objavljena), Aziju četiri, i to Al Hilal iz Saudijske Arabije, japanski Urawa Red Diamonds i još dva .

Evropa će imati 12 klubova – Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern München, Paris Saint-Germain, Inter Milano, Porto, Benfica i još četiri koja će biti naknadno objavljena.

Sjevernu i Srednju Ameriku i Karibe predstavljat će Monterrey i Leon iz Meksika te Seattle Sounders iz SAD-a, a još jedan učesnik iz regije bit će objavljen naknadno.

Oceaniju će predstavljati novozelandski Auckland City, dok će Južnu Ameriku predstavljati brazilski Palmeiras, Flamengo i Fluminense te još tri koja će naknadno izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Jedno mjesto pripada i predstavniku domaćina.

Turnir će započeti s osam grupa od po četiri kluba, nakon čega slijede osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale. Utakmice za treće mjesto neće biti.

Prošireno klupsko SP bit će svake četiri godine. Od 2024. svake će se godine održavati tzv. interkontinentalni kup u kojem će igrati pobjednik evropske Lige prvaka, a suparnik će mu biti pobjednik “play off-a” klubova iz drugih konfederacija. Finalni susret, od kojih će se prvi odigrati 18. decembra 2024. godine, igrat će se na neutralnom terenu, prenosi STA.