AITANA BONMATI

Aitana Bonmati, Zlatna lopta ženskog fudbala, bila je jedina djevojak koja je u Parizu dobila nagradu, a ona je za vrijeme obraćanja izgledala krajnje stidljivo.

Međutim, sva ta nesigurnost nestaje kada navuče dres i istrči na teren.

Slična priča sa Mesijevom

Bonmati dolazi iz Barcelone, gdje je, baš kao i Lionel Mesi (Messi), stigla sa 13 godina.

I dok svijet zna gotovo pa sve detalje života argentinskog maestra, Aitanina priča je posebna, te na najbolji način objašnjava koliko je teško iz svijeta djevojčica doći do zvijezda u sportu koji mnogi i dalje gledaju kao igru samo za muškarce.

Aitana je upravo prve korake napravila igrajući sa dječacima u mještovitim timovima, a iako je bila najsitnija na terenu, nije dozvolila da je to spriječi u igranju fudbala.

Njeni su je vršnjaci tada vrijeđali, ali bi im ona uzvraćala, a ako bi se desilo da je udare, uzvratila bi im.

Njeni stav i ambicija još tada su rođeni.

Trud se isplatio

Kada je stigla u Barcelonu, njen tata i ona svakog dana su po dva sata u oba pravca putovali javnim prevozom kako bi Aitana stigla na treninge.

- Naravno, da smo razmišljali i o tome da odustanemo, ali sada se najbolje vidi koliko se naš trud isplatio - govorila je svojevremeno Aitana.

Godina iz snova

Njena karijera išla je uzlaznom putanjom nevjerovatnom brzinom, toliko da je već u mlađim kategorijama Španije pokazala klasu i igrala nekoliko finala na svjetskim prvenstvima, da bi sve u dresu sa nacionalnim grbom krunisala ove godine kada je vodila "Furiju" do trona na Mundijalu u Australiji i Novom Zelandu.

Velike stvari uradila je i u Barceloni sa kojom je dva puta osvajala Ligu prvaka, a 2023. zauvijek će pamtiti kao godinu u kojoj je osim Zlatne lopte osvojila i UEFA-inu nagradu za najbolju fudbalerku kontinenta, bila je najbolja igračica Lige prvaka i najbolja na pomenutom Mundijalu.

Pepova pohvala

Njena visina zbog koje je kao djevojčica morala da trpi uvrede, sada je njena najveća snaga, pošto sa 162 centimetra podsjeća na mnoge omalene fudbalske majstore iz Španije koji su se pojavili tokom posljednje dvije decenije - poput Andresa Inijeste ili Ćavija (Xavi).

Upravo je najbolji svjetski trener Pep Gvardiola Aitanu uporedio sa Inijestom.

- Moram da priznam da sam se zaljubio u njenu igru - nije krio Gvardiola, dok španski mediji njene pokrete, viziju i odluke na terenu opisuju kao čistu eleganciju.

Možda je Mesi bio zvijezda večeri u Teatru Šatle, ali naklon te večeri prije svih zaslužila je Aitana Bonmati.