Nakon poraza od Bjelorusije

Nakon poraza od selekcije Bjelorusije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine, francuski trener Alain Giresse nije više selektor fudbalske reprezentacije Kosova, prenosi Koha.

Kosovo je poraženo rezultatom 2:1 i na taj način dodatno umanjilo šanse za eventualne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine koje će se održati u Njemačkoj.

U četiri odigrane utakmice u ovom eliminacionom ciklusu, Kosovo je sakupilo tri boda i zauzima pretposljednje mjesto u Grupi I.

Giresseov odlazak uslijedio je nakon sastanka sa čelnicima Fudbalskog saveza Kosova, na je razgovarano o raskidu ugovora nakon loših rezultata u ovim kvalifikacijama.

Fudbalski savez Kosova je izdao saopštenje da je u dogovoru sa selektorom Alainom Giresseom odlučeno da se saradnja raskine.

“Do ove odluke je došlo nakon poraza u prošlom meču od Bjelorusije (1:2). Fudbalski savez Kosova zahvaljuje selektoru na zalaganju i radu u periodu dok je bio na čelu reprezentacije Kosova. U budućnosti se očekuju dalje reforme u reprezentaciji”, navodi se u saopštenju FSK.

Francuski trener je imao ugovor sa Kosovom do kraja ovog eliminacionog ciklusa, koji se završava krajem novembra, kao i mogućnost nastavka u slučaju da se Kosovo kvalifikuje za "Euro 2024".

Alain Giresse je za selektora Kosova postavljen 23. februara prošle godine i sa svojom timom zabilježio samo četiri pobjede u svim odigranim mečevima. Giresse je na tom mjestu zamjenio Švajcarca Bernarda Challandesa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore