LA LIGA

Španski klub Elche podnio je službeni prigovor Španskom nogometnom savezu zbog toga što je Barcelona u utakmici protiv njega koristila Gavija. Barca je u tom meču slavila 4:0. Iz Elchea tvrde da nakon oduzete mu registracije, Gavi nije imao pravo nastupa u tom susretu.

Podsjetimo, španski sud je Gavijev ugovor potpisan prošle godine s Barcelonom proglasio nevažećim, nakon što je La Liga podnijela žalbu da je igrač bio prekasno registrovan zbog finansijskih problema kluba. Barcelona se žalila na tu odluku. No to je odbijeno i Gavi je sada vraćen na ugovor koji je imao kao igrač klupske akademije. To znači da se ne vodi kao profesionalac. La Liga ga je obrisala sa službene stranice iz ekipe Barcelone.

Mundo Deportivo je pisao da situacija postaje čudna jer “nije jasno hoće li Gavi 30. juna biti slobodan igrač ako ga ne registruju ili je to vrijedilo do kraja zimskog prelaznog roka”.

Jedan od najvećih svjetskih talenata vrijedi 90 miliona eura. A u spornom ugovoru mu je bila odštetna klauzula od milijardu eura.

Bez licence Gavi nema pravo nastupa u španskom prvenstvu i to je ono što ističu u Elcheu. Pokaže li se da su u pravu, Barcelona bi mogla biti kažnjena oduzimanjem tri boda. Time bi porasle Realove šanse u borbi za titulu. Madriđani trenutno imaju 12 bodova manje u odnosu na vodeće Katalonce.