KOMPLETIRANA SELEKCIJA

Povrijeđeni napadač Sardar Azmoun uvršten je na spisak Irana za Svjetsko prvenstvo unatoč pritisku tamošnje vlade da izostavi igrača Bayera jer je izrazio podršku protestima zbog smrti Mahse Animi.

Naime, Azmoun je ignorisao upute Nogometnog saveza Irana kojim igračima nije bilo dozvoljeno da govore o smrti Mahse Amini koja je umrla u policijskom pritvoru.

"U najgorem slučaju bit ću izbačen iz reprezentacije. Nema problema. Žrtvovao bih to za jednu dlaku na glavi iranskih žena. Ova priča neće biti izbrisana. Mogu raditi šta hoće. Sram te bilo što tako lako ubijaš. Živjele iranske žene", napisao je Azmoun na svom Instagram profilu.

Unatoč pritisku na Carlosa Quieroza da ne uvrsti iransku zvijezdu, on je uvršten na selektorov spisak od 25 igrača za Svjetsko prvenstvo, iako također postoji zabrinutost zbog njegove fizičke spremnosti.

Azmoun (27) je pokidao mišić na desnoj potkoljenici dok se zagrijavao za okršaj Bayera u Ligi prvaka s Portom 4. oktobra i od tada se nije pojavljivao, a njegov bundesligaški klub je saopštio da se očekuje da će pauzirati šest do osam sedmica.

Prozvan "Iranskim Messijem", Azmoun se smatra jednim od ključnih igrača Irana u Kataru, a ranije se povezivao s prelaskom u Premiership.

Jedno ime koje nije ušlo u ekipu je bio veznjak Omid Ebrahimi koji je izostavljen nakon što je zaradio povredu prepona u prijateljskoj utakmici prošle sedmice.

Nogometaš Al Wakraha zadobio je povredu prepona u prijateljskoj utakmici protiv Nikaragve u četvrtak. Ovaj 35-godišnjak je bio izvanredan igrač pod vodstvom Queiroza 2018. godine, ali je upisao samo četiri nastupa za Iran od novembra 2019. godine.