UTJECAJ NA SUDIJE

Nogometni savez Irana danas je zatražio ostavku člana tehničkog odbora Svjetske nogometne federacije (FIFA) Jurgena Klinsmanna nakon komentara u kojem je optužio Irance da su utjecali na sudije tokom utakmice protiv Velsa (2:0).

"To je namjerno, nije slučajno. To je dio njihove kulture, tako oni igraju. Oni napadaju glavnog sudiju, linijskog sudiju, četvrtog sudiju... Zbog njih vam padne koncentracija", kazao je Klinsmann u utorak za BBC.

Izjave su razbjesnile selektora Irana Carlosa Queiroza.

"Ove primjedbe o iranskoj kulturi, reprezentaciji i mojim igračima su sramota za nogomet", odgovorio je Queiroz Klinsmannu na Twitteru.

"U isto vrijeme s raznim nesretnim razmatranjima koja se tiču reprezentacije Irana i njenog treniranja, Klinsmann je iznio mišljenje o iranskoj kulturi. Iranski nogometni savez već je zatražio od FIFA-e pojašnjenje i zatražio izvinjenje i ostavku Klinsmanna", stoji u današnjem saopštenju Iranskog saveza.

Također su pozvali Klinsmanna da posjeti trening kamp Iranaca u Kataru kako bi imao uvid u perzijsku historiju staru nekoliko hiljada godina i vrijednost nogometa i sporta.