Real Madrid je u velikom stilu završio 2021. godinu, a tokom zimskog prijelaznog roka pokušat će ojačati defanzivnu liniju zbog čega je madridska Marca uz pomoć programa koji koristi vještačku inteligenciju napravila listu od pet idealnih štopera za Real.

Program kreiran u sklopu nogometne laboratorije Olocip je došao do računice da je Real trenutno najtanji na pozicijama štopera pa su pronašli igrače koji bi se najbolje uklopili trenutnoj filozofiji kluba uzimajući u obzir nekoliko ključnih parametara.

"Taj prediktivni model vrši kvalitativnu analizu (vrijednost koju svaka akcija datog igrača doprinosi timu) koja nam omogućava da saznamo stvarni uticaj koji predmet istraživanja ima na određeni tim. Da bismo došli do najboljeg pojačanja filtrirali smo štopere iz više od 50 takmičenja širom svijeta mlađih od 28 godina i sa više od 500 odigranih minuta ove sezone. U konkurenciji je na kraju bilo više od 2.400 štopera", stoji u tekstu madridskog lista.

Rezultati su pokazali da bi petorica bila najkompatibilnija s aktuelnom taktikom Carla Ancelottija - Jules Kounde (Sevilla), Marcos Senesi (Feyenoord), Pau Torres (Villarreal), Manuel Akanji (Borussia Dortmund) i Sven Botman (Lille).



Analizirajući učinak u posljednjih pola godine model ukazuje da bi Kounde bio igrač s najviše uticaja na defanzivu Reala jer bi mladi Francuz, po ovom programu, generisao najveće vrijednosti u presjecanju pasova, startovima, blokiranim udarcima...

Kounde je i najskuplji igrač s ove liste (60 miliona eura tržišna vrijednost), a po ofanzivnim karakteristikama značajno je ispod Nizozemca Botmana čija tržišna vrijednost sada iznosi oko 30 miliona eura.

Inače, od ranije je poznato da se na meti Reala već duže vrijeme nalazi i Nijemac kojem ističe ugovor sa Chelseajem Antonio Rudiger pa će biti zanimljivo šta će na kraju odlučiti Real i njegov predsjednik Florentino Perez.