Šta se sve događalo...

I prije utakmice Ajax – Tottenham mogla se proglasiti takvom, a sad pogotovo.

Lavina komentara nakon ludog Tottenhamova preokreta kod Ajaxa išla je u smjeru: "Ovo je najluđa sezona u povijesti Lige prvaka!"
Nisu u tome složni bili samo navijači diljem Europe i svijeta već i brojni stručnjaci i nogometne legende.
U dva dana vidjeli smo dva senzacionalna povratka engleskih klubova iz situacija u kojima su jedni i drugi bili dobrano otpisani. Kad su u pitanju utakmice za pamćenje, da se samo ovo dogodilo u nokaut-fazi bilo bi dovoljno, ali bilo je toga još, i to ne samo u ovom proljetnom dijelu sezone najelitnijeg klupskog natjecanja svijeta već i jesenas, u grupnoj fazi.

Finalisti jedva prošli skupinu

Klubovi koji su došli do finala na jedvite jade plasirali su se u nokaut-fazu. Tottenham je u skupini B završio s jednakim brojem bodova kao i Inter, ali su Englezi bili drugoplasirani zbog – pogotka u gostima. U međusobnom omjeru ostvarili su po jednu pobjedu, na Giuseppe Meazzi bilo je 2:1, a na Wembleyju, gdje su Spursi bili domaćini prije otvaranja novog stadiona, 1:0. Taj gol koji su Spursi postigli na gostovanju u konačnici se pokazao presudnim.
Što tek reći za Liverpool? Oni su bili smješteni u skupinu C s PSG-om, Napolijem i Crvenom zvezdom, od koje su doživjeli poraz u Beogradu i doveli se u nezgodnu situaciju. U zadnjem kolu igrali su na Anfieldu protiv Napolija i trebala im je pobjeda od 1:0 kako bi prošli dalje. Tu su prednost i stekli u prvom poluvremenu, a u sudačkoj nadoknadi vratar Alisson Becker obranio je zicer Arkadiuszu Miliku i sačuvao Redsima pobjedu vrijednu prolaska.

CSKA dvaput dobio Real i ispao

Od ludila u grupnoj fazi izdvajamo još i nevjerojatnu činjenicu da je u skupini G moskovski CSKA završio na posljednjem mjestu i ispao unatoč sedam osvojenih bodova. Rusi su u dvije utakmice protiv još uvijek aktualnog prvaka Europe Real Madrida osvojili svih šest bodova, ali su u preostale četiri protiv Rome i Viktorije Plzen uzeli samo jedan i na kraju završili četvrti zbog lošijeg međusobnog omjera protiv Čeha.
Da nas čeka ludo proljeće u Ligi prvaka, nagovijestila je već osmina finala, koja je donijela tri velika preokreta.

Ajaxov nokaut na Bernabeuu

Najjače je odzvonio onaj Ajaxov protiv Real Madrida. Nakon što je prva utakmica u Amsterdamu završila pobjedom Kraljevskog kluba od 2:1, Kopljanicima su se davale male šanse za čudo u uzvratu na Santiago Bernabeuu. Na koncu se desilo baš to – čudo i prava nogometna lekcija, Ajax je deklasirao Real u Madridu s 4:1.
Čvrsti i neugodni Atletico Madrid s 2:0 sredio je Juventus, ali u Torinu ih je Cristiano Ronaldo hat-trickom uništio i Stara dama otišla je u četvrtfinale.
Veliko iznenađenje u osmini finala priredio je i Manchester United. Oni su u prvoj utakmici izgubili od PSG-a s 2:0 na Old Traffordu i na uzvrat u Pariz otišli su lišeni ikakva pritiska. Svi su ih već bili otpisali, ali oni su uz pomoć konfuznih reakcija Gianluigija Buffona i obrane PSG-a nadoknadili zaostatak i pobijedili s 3:1. Prošli su dalje na temelju gola u gostima, pri čemu su taj treći, pobjednički zgoditak postigli iz penala duboko u sudačkoj nadoknadi.

Dramatični engleski obračun u četvrtfinalu

Najdramatičniji od četiriju ogleda četvrtfinala bio je onaj između Tottenhama i Manchester Cityja. Londonski sastav u prvoj je utakmici slavio s 1:0, a uzvrat je bio kaotičan – momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, završilo je 4:3 za City, dakle ukupno 4:4, pa su Spursi prošli dalje zbog više golova postignutih u gostima.
I onda – polufinala. S obzirom na rezultate prvih utakmica, Liverpoolov prolaz protiv Barcelone svakako je veće iznenađenje, dok je Tottenhamov ulazak u finale šokantniji ako se uzme u obzir tijek događaja (nešto više od pola sata do kraja uzvratne utakmice su na gostujućem terenu bili u knock-downu od ukupnih 3:0).
Poslije svega što se dogodilo, s pravom se možemo nadati pravoj nogometnoj poslastici 1. lipnja na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu.