Nakon 66 godina legenda još živi

Prije 66 godina svijet je zaintrigirao događaj u američkom gradiću Roswellu nakon kojeg su generacije "lovaca na NLO-e" dobile "materijal" za svoja istraživanja.

Naime, teoretičari zavjera od jula 1947. godine tvrde da je pored grada u New Mexicu sletjela vanzemaljska letjelica koju su vlasti potom pokušale predstaviti kao ostatke meteorološkog balona, piše Guardian. Najviše je sumnji izazvao upravo službeni izvještaj lokalne vojne baze u kojem se isprva spominjalo da je nakon pada pronađen "leteći tanjir".
Kako bi pokušali zaustaviti priče američko je ratno vazduhoplovstvo 1997. godine objavilo izvještaj od 231 stranice nazvan "Slučaj zatvoren: Konačni izvještaj o padu u Roswellu" u kojem je stajalo da su navodna vanzemaljska tijela, o kojima su pričali očevici, ustvari bila antropomorfne lutke za testiranja.
Uprkos tome, interes nije jenjao, a 1995. godine londonski je poduzetnik Ray Santilli tvrdio da posjeduje snimku koja prikazuje obdukciju na jednom od "vanzemaljaca iz Roswella". 11 godina kasnije izjavio je da je film rekonstrukcija stvarnih događaja.
Podsjetimo, 7. jula 1947. godine navodni se NLO srušio u blizini privatnog posjeda 50-ak kilometara nedaleko od grada Roswella, a tamošnja je vojska 8. jula, odnosno dan kasnije, objavila da je riječ o "letećem tanjiru". Ubrzo je službena izjava promijenjena u pad običnog meteorološkog balona, a to je potaknulo niz kontroverzi i rasprava koje i danas traju.
1978. godine ufolog Stanton T. Friedman intervjuirao je Jessea Marcela koji je bio prisutan kod otkrivanja spornih krhotina. Marcel je bio uvjeren da je američka vojska zataškala srušeni vanzemaljski svemirski brod, a svemu je pomoglo i pojavljivanje priče u nekoliko dokumentaraca.
S vremenom počeli su se pojavljivati novi svjedoci s novim "značajnim" detaljima, uključujući i tvrdnje o saradnji američke vojske i vanzemaljaca. Pojavile su se priče o čak 11 srušenih NLO-a i navodnim zastrašivanjima svjedoka koje je provodio FBI. Osim Santillija, o obdukcijama na vanzemaljcima pričao je i pogrebnik Glenn Dennis.
Incident u Roswellu postao je u međuvremenu popularna tema obrađivana u mnogim filmovima, televizijskim serijama, video igrama i knjigama, a tamo se svake godine održava i trodnevna manifestacija na kojoj gostuju brojni naučnici, autori knjiga i teoretičari. Naravno, grad je pretvoren u turističku atrakciju.
Godišnjicu je kratkom avanturom obilježio i Google novim Doodleom, a u njemu morate pomoći malom vanzemaljcu da se vrati kući. Zaigrajte je OVDJE.