Ilustracija

Značenje poslovice “ćutanje je zlato” iskusili su na sopstvenoj koži supružnici Snay iz Majamija, koje je jedna poruka njihove kćerke na Facebooku koštala 80.000 dolara zbog kršenja klauzule o tajnosti ugovora sa poslodavcem.

Naime, Patrick Snay je na sudu dobio spor protiv poslodavca koji ga je otpustio sa mjesta direktora škole, i nakon toga sa tuženim sklopio finansijski ugovor o obeštećenju u kojem je bilo precizirano da “bračni par ne smije nikoga, uključujući i kćerku, da upozna sa sadržinom ugovora”, prenio je list Figaro.
Međutim, ugovor je postao nevažeći, jer se njihova kćerka Dajana, i sama učenice te škole, pohvalila javno na Facebooku objavom statusa: “Mama i tata su dobili proces protiv Galvijera koji će platiti moj ljetnji raspust u Evropi”.
Objavu je vidjelo 1.200 osoba na Facebooku, među kojima i đaci ali i advokati te škole, koji su Patricka Snaya obavjestili da je prekršena klauzula o tajnosti ugovora sa poslodavcem čime je ugovor poništen.
Sud je donio presudu u kojoj se navodi: ”Gospodin Snej je prekršio ugovor u kome se sam obavezao šta ne treba da čini”.
Ugovor, koji je potpisan 2011, predviđao je da škola bivšem direktoru plati 10.000 dolara zaostalih plata, 60.000 dolara advokatima Snaya i 80.000 dolara odštete ocu porodice.
Patrick Snay, koji je trenutno direktor jedne druge ustanove, odlučiće da li će se na odluku suda žaliti Vrhovnom sudu iz Floride.