Veselj Meta

*Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Za svaku bolest koju je Allah dao, (osim za jednu: ”STAROST”) On je odredio i lijek", i ”Poznavanjem pravog lijeka izliječit će se bolest Božijim dopuštenjem “. Niti je on niti ijedan njegov pratilac ikad koristio farmaceutske ili sastavljene lijekove (medikamente).

Koje je god lijekove Božiji Poslanik, s.a.v.s., koristio za svoje vlastite potrebe, on je te iste lijekove preporučivao i onome sa sličnim simptomima unutar svoje porodice, svojim bližim i ashabima. Prirodna liječenja koja su koristili Poslanik, njegovi bližnji i ashabi bila su jednostavna i neizvještačena lječenja. Većina njihovih lijekova bili su izvorni ili jednostavni i nepomiješani.
Većina liječnika se slaže da je jedenje ispravne hrane (hranjivih obroka) najbolja medicina za zdravo tijelo. Liječnici se također slažu da kad god jednostavan lijek može uzrokovati oporavljenje, složeni lijekovi trebali bi biti zanemareni. Prema tome, kada bolest može biti liječena odgovarajućim (ispravnim) jelom, ili dijetom ili postom, trebalo bi slijediti taj put u zamjenu za upotrebu lijekova*.
Rukovođen navedenim kao i u želji da proširim utjecaj među ljudima kako naučnim tako i praktičnim ličnim spoznajama sa težnjom skretanja pozornosti na ovaj drugi vid održavanja zdravlja i lječenja, pišem i objavljujem i ovaj tekst jer ljudi danas sve više žude za svačim što ima veze sa ishranom i zdravljem. Ali, nažalost, mnoge postojeće knjige nude oskudne informacije sa medicinskog i naučnog aspekta, a posebno nedostaju praktična iskustva zagovornika zdrave ishrane poseno kod nas na Kosovu, a pored toga još i naše loše navike u ishrani i korišćenju lijekova kod lečenja.
Još je engleski filozof Francis Bacon rekao je da je NAVIKA najviša vlast u ljudskom životu. Hajde naprimer da napravimo spisak naših najčešćih dnevnih navika:
Prva jutarnja kafa, uz kafu i prva cigareta, potom za doručak burek ili neko masno testo, obavezan slatkiš posle obilnog obroka kao i više puta dnevno, izbegavanje svakog vida fizičke aktivnosti, itd… itd.
Postoji narodna izreka da je NAVIKA jedna muka, a odvikavanje je 100 muka, što je apsolutno tačno. Ono što jednom naviknete da radite kasnije će se ponavljati i ponavljati po automatizmu i ne samo da vam neće biti teško da to ponavljate već će vam biti teško da se odreknete. Stoga je bitno da naviku, kao moćno oružje iskoristite u svrhu boljeg izgleda, uspešnijeg treninga i zdravijeg načina života.
Psihološka istraživanja su pokazala da je za sticanje navike na stvari koje se svakodnevno ponavljaju potrebno između 14 i 20 dana.
Vatreni sam zagovornik korišćena samoniklih jestivih i ljekovitih biljaka kojima obiluje naša planinska ljepotica ŠAR-PLANINA kao i područja ekološki čista, u ishrani, posebno kao sveže namirnice kao i osvojene produkte od njih koje samostalno i manufakturno pripravljam i najprije sam - lično koristim - konzumiram i nastojim da steknem naviku u korišćenju, i time lično donoseći sud o korisnosti pa i lječenju istih.
Proljeće je na pragu, samo što nije, priroda se budi, a naše je telo puno otrova nezdravom ishranom pa se zato potrudite i obezbedite i svakodnevno konzumirajte dnevnu dozu samonikle biljke SREMUŠ (Medveđi-divlji beli luk) bar u ono vreme (od 1-2 meseca dok je ima) a koja je moja posebna opcesija i tako ćete stvoriti NAVIKU da brinete o svom zdravlju na najlakši mogući način. U proleće je najdelotvorniji, predstavlja savršen čistač krvi, creva, želuca, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu. Ovime ćete jačati i svoj imuni sistem i očistiti svoj organizam od loših navika i davno taloženih toksina. Najjedostavniji ali i najefikasniji način detoksikacije je konzumiranje najlekovitije biljke na svetu SREMUŠ!
Mnogo je načina da sačuvate i održite vaše dobro zdravlje i jedan od načina je starinski i proveren. Sva domaća literature, lekari, travari, svetski priznati stručnjaci i nadrilekari slažu se da je to navedena biljka SREMUŠ.
“Zar nije čudno da brinete o gorivu koje sipate u svoj automobil, pa čak i o hrani za svog ljubimca, često mnogo više nego što činite za sebe?”, napisala je gospođa M. Volk čuveni, nutricionista i veliki zagovornik zdrave ishrane u jednoj od svojih brojnih knjiga. Podseća takođe da gorivo čoveka čine kiseonik, voda i sunce, a da su biljke jedine koje mogu direktno da pretvaraju sunčevu energiju u materiju, a samim tim kada jedemo žive biljke, dobijamo i sunčevu energiju i to se odmah oseti. To je upravo posebno primetno konzumirajući sveže ubran sremuš.
U današnje vreme kada nam je stres svakodnevni pratilac i opšti uslovi života takvi da nam se briga o zdravlju svodi na slučajno konzumiranje soka od narandže uz zaobilaženje ko zna koje kafe dnevno, nerealno je očekivati da će svako od nas brinuti o zdravlju svakodnevno i sistematski duži vremenski period. Svakom od nas je potreban ubojiti vitamin koji će pročistiti naš organizam kad poželimo i to ponuđeni od farmaceuta hemijska rešenja koja trenutno umiruju savest, a zapravo njihove rezultate osetimo na svojoj koži čim krenu prve epidemije virusa. Ogromna i sve veća populacija nas narasta i biva konzument farmaceutskih medikamenata i zato ove ponude postaju sve unosniji biznis te smo svedoci da i u našem gradu konstantno niču nove apoteke kao pečurke posle kiše što se obično kaže.
O navedenoj biljci sremuš sva balkanska - domaća literatura, lekari, travari, svetski priznati stručnjaci i nadrilekari se slažu da je najdragocenji po svom vitaminskom sastavu. Ja ovde ne bih ništa posebno ponavljao o odlikama – svojstvima koje ima navedena biljka, već preporučam da svako koga više zanima neka na Googlu upiše navedenu reč i imat će ogroman pisani material koji će mu pomoći da postupno počne menjati svoje navike u ishrani i time pomoći sebi -svom telu.
Ja sam već duži niz godina (7-8) stalni konzument sremuša kako sveže biljke dok je ima, a takođe i pripravaka koje smo u udruženju; posebno sam lično i manufakturno spravljao i iste konzumiram u periodu kada više nema sveže biljke. Nažalost nisam uspio da lično utječem i omasovim da i drugi pa i moji prijatelji promene svoje navike i uvrste ovu zdravu biljku u svojoj ishrani bilo svežu ili kao dijetetski suplement - dodatak ishrani. Produkte smo (sam) svake godine usavršavali i ekstrahovali kapi bez imalo alkohola u njima a što je kod skoro svih drugih proizvođača u regiji uglavnom prisutno. U 2017. god. uspjeli smo ekstrahovali ljekovite sastojke sremuša u organskom (sirćetu od divljih jabuka) jabukovom sirćetu te su iste sada i izvanredan začin koji se masovnije u ishrani može svakodnevno koristiti.
I od skora najnovije pokušavamo proširiti naše navike u konzumaciji kako navedenoh pripravaka (sremuš kapima) koje nam je osnova, pridodajući u određenim srazmerama i ekstrakte od drugih isto tako poznatih ljekovitih biljaka i time proširiti ljekovita dejstva bilo sa komplementarnim utjecajem, a neke i sa dopunskim, na najvitalnije i najčešće oboljevane organe pored navedenih još i na cio probavni trakt - sklop, želudac, bubrege, mokraćne kanale i dr. Lično i za ovaj proizvod vršim opite i prvi sam konzument te sam do sada koristio ovaj koktel ljekovitih kapi od biljaka cca 200 ml i imam osjećaj da ima efekta, za što se treba duže vreme koristiti.
Svakom iole zainteresovanom “iritiranom ovim tekstom” a koji želi prihvatiti ovako sugerisani dio promene navika u korišćenju zdrave ishrane autor stoji na raspolaganju za svaki kontakt, druženje i proširivanje vidika za utjecaj na svoje zdravlje.
*Navedeni delovi teksta su iz: Izvod dela iz knjige POSLANIKOVA MEDICINA