Islamom i mediciniom do zdravog života

U posljednje vrijeme u Sjedinjenim Državama i Evropi je povećana zainteresovanost za bijeli luk i proizvode od njega, nakon što su naučnici spoznali njegov blagotvoran uticaj na smanjenje nivoa holesterola u krvi i zaštitu od srčanog udara.

Autor knjige "Islamom i mediciniom do zdravog života" je  Dr. Hassan Šemsi Baša, konsultant koronarnih bolesti i predsjednik intenzivne njege u Bolnici kralja Fahda za oružane snage u Džiddi, član Kraljevske akademije za internu medicinu u Britaniji i član Kraljevske akademije za internu medicinu u Irskoj
Bolesti koronarnih arterija najčešći su uzrok smrti u Americi i Evropi. Poznato je da povećan nivo holesterola u krvi uzrokuje ove bolesti.
Ako znamo da holesterol dostiže viši nivo nego što je preporučljivo (5,2 ml/l)
Kod skoro polovine stanovnika Amerike i Britanije, da li je logično svima propisivati lijekove koje će svakodnevno uzimati tokom godine?
Ne postoji liječnik na svijetu koji bi želio polovinu društva, pa i četvrtinu, pretvoriti u bolesnike koji redovno uzimaju lijekove.
Dr. Talib Ilma, glavni urednik časopisa Svijet medicine i farmacije, u članku objavljenom 1991. godine o bijelom luku kaže:
“Početkom osamdesetih godina bijeli luk počeo je privlačiti pažnju ljekara i istrazivača. Počelo se govoriti o njegovom ljekovitom učinku i mogućnosti njegovog korišćenja u ljekovite svrhe. Ta decenija se nije završila, a bijeli luk je od strane njemačke Unije apotekara izabran za medikament 1989. godine. Godinu ranije, njemački kodeks je usvojio bijeli luk kao zvanični medikament.”
Casopis British Journal of Clinical Practice objavio je aprila 1993. članak o ulozi koju bi bijeli luk mogao imati u smanjenju procenta bolesti koronarnih arterija, angine pectoris i tromboze.  
Oktobra 1993. časopis Annals of Internal Medicine objavljuje analitičku studiju velikog broja naučnih istraživanja o bijelom luku i masti u krvi. 
Dokazano je da uzimanje jednog češnja na dan dovodi do smanjenja nivoa holesterola za 9% svoje osnovne vrednosti. I ne samo to, savremena naučna istraživanja pokazuju da bijeli luk ima antibakterijsko i djelovanje protiv gljiva, premda mnogo manje od savremenih antibiotika. 
Za uklanjanje neugodnog mirisa bijelog luka neki savjetuju uzimanje salate, peršuna, sjemena anisa ili nane uz bijeli luk ili odmah nakon njega.
Upozoravamo neke bolesnike koji se hrane bijelim lukom ili nekim njegovim proizvodom, a ostavljaju lijekove za snižavanje pritiska ili nivoa holesterola da se prije takve odluke moraju posavjetovati s ljekarom. Ne smije se mijenjati doza niti prekidati uzimanje ljekova bez znanja ljekara. Kod bijelog luka trebaju biti pažljivi i oni koji koriste sredstva za rastvaranje krvi.
Tekst uredio i u originalu preneo Veselj Meta,dipl.ecc.
Gore navedeni tekst u potpunosti - u originalu sam preneo iz navedene knjige ISLAMOM I MEDICINOM do zdravog života autora Dr. Hasan-a Šemsi Baša koju mi je darivao uvaženi Efendija RAGIB B. iz naselja Arbana (Dušanovo) Prizren na čemu mu neizmerno zahvaljujem.
Želim širiti nauku među ljudima. Oni žude za svačim što ima veze sa ishranom i zdravljem, ali, nažalost, mnoge postojeće knjige nude oskudne informacije sa medicinskog i naučnog aspekta napisao je uvazeni Dr.Hasan.
A Ja bih samo dodao da ova knjiga po meni spada u najkompleksnije sa navedenog aspekta.
P.S. Sa moje strane navodim sledeće o njegovom “starijem bratu”- Divljem bijelom luku-Medveđem luku, Sremuš (Allium ursinum) koji je i do 20 puta ljekovitiji od navedenog običnog-kultivisanog belog luka (Allium savatum). 
Ova samonikla jestiva i ljekovita biljka je 1992 godine proglašena za ljekovitu biljku (medicinskom biljkom), od strane Udruženja za zaštitu i ispitivanje evropskih ljekovitih biljaka. Ista je potom 2005 godine proglašena Evropskom biljkom godine.
Naučnici je svrstavaju u četiri planetarne biljke (a ostale tri su: zen-sen, aloja i ginko). Izuzetne je lekovitosti i širokog spektra delovanja na ljudski organizam.
Jedina mu je mana što ga ima retko i kratko (najviše mesec dana u godini) samoniklo u prirodi i to u rano proljeće i što ga treba dobro poznavati za razliku od kultivisanog. I njega kao i kultivisanog najbolje ga je jesti svežeg direktno u prirodi.
Ja sam se pozabavio i praktično ovom biljkom i proizveo manufakturno - ekstrakcijom iz svežih listova divljeg belog luka-Sremuša 100 % prirodne kapi i bez ALKOHOLA i bilo kakvih drugih primesa i to procesom ekstrakcije za sada više od 10 meseci i dobio kako zdrastveno ispravne takođe po izjavama korisnika i zdrastveno korisne kapi. Niže navodim jednu od izjava uvaženog višegodišnjeg korisnika kapi (Vict-Urs-Allium kapi).
ARUN ADEMI  iz Prizrena: izjavio  27. novembra 2014:
“Kapi od divljeg belog luka - proizvoda koji postepeno već više godina usavršava VESELJ META (inace moj drugar i prijatelj) a ja ih kontinuirano isprobavam - koristim kod svake od godišnjih serija proizvodnje i jako sam zadovoljan. Iste redovno koristim i sada se bolje-dobro osjećam.
Naime, imao sam vrlo često povišeni srčani pritisak i zujanje u glavi a nešto i povećanu masnoću a ponekad i probleme sa probavom. Od kako koristim kapi toga više nemam, te sam u zadnje vreme čak i prestao da koristim terapiju koju mi prepisao doktor. Napominjem da mi kapi posebno prijaju te ih i najradije koristim-konzumiram uz Jogurt i/ili Ajran (mućenicu).Svakako pridržavam se i dijete u ishrani a takođe svakodnevno redovno šetam-pešačim po najmanje sat-dva. Inače moja starosna dob je preko 65 godina.
Posebno bih naglasio da je kvalitet ovogodišnje serije (2014 god.) IZVANREDAN. Podržavam i ohrabrujem tvorca ovih 100% prirodnih kapi da uporno istraje i ne odustaje već da nastavi sa daljom realizacijom i usavršavanjem za opšte dobro svih koji već imaju zdrastvene probleme (za koje su posebno pogodne) kao i za sve druge za održavanje opšteg zdravlja,
radi prevencije i zdrave ishrane.”   
Tvorac ovih kapi po drugi put ovime javno poziva sve zainteresovane koji imaju zdrastvene probleme za koje je isti djelotvoran kao i sve druge-zdrave a radi ocuvanja zdravlja da na navedenoj e-mail adresi poruče kapi a RADI PROBE iste će im biti dostavljene GRATIS.Ovime cemo se i prakticno zajedno uvjeriti u delotvornost i kvalitet kapi od divljeg bijelog luka Vict.-Urs.-Allium po zdravlje. 
Da napomenem i sledeće da za razliku od biljke, dobivene kapi ne iritiraju želudac kod korišćenja, a miris koji imaju na bijeli luk je jedino kada se otvori bočica i dok se ukapa (kaplje) a po konzumiranju ne ostavlja “zadah iz usta”
Al tako “neprijatan” miris i ukus može da ima samo nešto mnoogo zdravo.