Neplodnost, upala mozga, privremeni porođaj

Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti i njih karakterišu osip na koži, crvenilo kože, kao i povišena temperatura. Dok kod djece boginje uglavnom prođu s blažim simptomima, kod odraslih boginje prate visoka temperatura, veće promjene na koži, a mogu da se jave i bakterijske komplikacije.

Dječije zarazne bolesti, poput malih boginja, zauška i varičela, mogu da izazovu velike komplikacije kod odraslih osoba koje ih nisu preležale u djetinjstvu. Posljedice dječijih bolesti su daleko veće kod odraslih osoba, a u nekim slučajevima je neophodno bolničko liječenje.
Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti i njih karakterišu osip na koži, crvenilo kože, kao i povišena temperatura. Dok kod djece boginje uglavnom prođu sa blažim simptomima, kod odraslih boginje prate visoka temperatura, veće promjene na koži, a mogu da se jave i bakterijske komplikacije.
Ukoliko se djeca zaraze boginjama, postoje šanse da će ih i roditelji dobiti od njih. Ljekari upozoravaju da osip na koži mora da se proverava kod ljekara, jer odrasli ponekad pomisle da je u pitanju alergijska rekacija, a u stvari su zaraženi boginjama.
Male boginje ili morbili kod odraslih bolesnika mogu dovestim do povećane vrijednosti transaminaza, dok rubeola, odnosno crvenka, može da izazove velikh problema trudnicama.
Virus je veoma teratogen, iako rubeola ima laku kliničku sliku i može da izazove komplikacije u trudnoći. Ova bolest izaziva komplikacije kod fetusa, a rubeola može dovesti do komplikacija u prva tri mjeseca trudnoće koje izazivaju prevremeni porođaj.
Zauške takođe izazivaju velike komplikacije kod odraslih, a podjednako loše utiče na oba pola i može da dovede do neplodnosti. Kod muškaraca zauške mogu da izazovu oticanje testisa, a u nekim slučajevima i neplodnost.
Ovčije boginja, odnosno varičele, isto izazivaju loše zdravstveno stanje kod odraslih, pa je u nekim slučajevim neophodno bolničko liječenje. Komplikacije koje izazivaja varičela dovode do teške upale pluća, upale mozga ili bolova u zglobovima.
Vakcinacija protiv ove bolesti se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću, a nisu preležale ovčije boginje. Ukoliko trudnica dobije varčelu u trudnoći može da dobije tešku upalu pluća, koja loše utiče na bebu. Ukoliko trudnica dobije varičelu pred kraj trudnoće, postoje šanse da dijete kad se rodi ima ovčije boginje.