Zaboravite da postoje

Redovita konzumacija gaziranih sokova može biti štetna za mozak, upozoravaju australski istraživači, jer dovodi do promjena koje se povezuju s Alzheimerovom bolesti.

Gazirana pića nisu dobila dobre ocjene kod mnogih istraživanja, koja su pokazala da njihovo pojačano konzumiranje može povećati rizik od astme, hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), šećerne bolesti trudnica, agresivnosti tinejdžera, povisiti rizik od raka maternice, a sada su ovom popisu australski istraživači dodali i oštećenje mozga.
Istraživači Univerziteta Macquarie iz Sydneyja ustanovili su kako dugoročna konzumacija zašećerenih gaziranih sokova može dovesti do hiperaktivnosti i promjene stotina proteina u mozgu, a slične promjene su zamijećene kod niza bolesti, od raka do Alzheimerove bolesti.
Tako su australski naučnici usporedili podatke laboratorijskih štakora koji su pili zašećerenu vodu sukrozom mjesec dana s podacima štakora koji su pili normalnu vodu. Količina sukroze otprilike je odgovarala količini šećera iz gaziranih pića. Ispostavilo se da su štakori koji su pili slađu vodu bili hiperaktivniji, a pregled njihovog moždanog tkiva pokazao je promjene kod gotovo 300 različitih proteina.
"Postoje mnoga istraživanja koja su analizirala učinak prehrane bogate sukrozom na krvožilno zdravlje, pretilost i razvoj dijabetesa, međutim, malo toga je poznato o posljedicama po mentalno zdravlje i funkcije moždanih stanica. Mislim kako možemo reći da ispijanje previše gaziranih pića može promijeniti hemiju mozga, jednako kao i obujam struka", objasnila je Jane Franklin, voditeljica studije.
"Naše je istraživanje pokazalo kako dugoročna konzumacija zašećerenih pića umjesto vode može uzrokovati dugoročne posljedice po ponašanje i duboke promjene u hemiji mozga. Ako ste žedni, pijte vodu. Gazirana pića biste trebali uživati umjereno", savjetovala je čelnica studije.