Akutno zapaljenje srednjeg uha se javlja kao posljedica infekcije gornjih disajnih puteva. Akutnim otitisom mogu biti zahvaćeni pojedini dijelovi srednjeg uha, ali češće zapaljenje zahvata cijelo srednje uho. Na vrstu i jačinu akutnog otitisa utiče virulencija mikroorganizama, otponost i godine starosti pacijenta, način i efekat liječenja. Upala uha može biti blaga ili jaka i praćena komplikacijama.

Kod djece češće dolazi do upale uha
Procjenjuje se da svako peti mališan dobije zapaljenje uha bar jednom u toku detinjstva. Najčešće se javlja do treće godine života, mada nerijetko pogađa i predškolce. Upala uha je nešto češća kod dječaka nego kod djevojčica. Djeca koja idu u vrtić su nešto podložnija ovom oboljenju. Nedovoljno razvijen imunološki sistem je glavni razlog zbog kog su bolne upale uha mnogo češće kod djece nego kod odraslih ljudi. I genetski faktor ima udjela u nastanku oboljenja. Ukoliko su se u porodici javljale ušne infekcije velika je vjerovatnoća da će i djeca imati ove probleme.
Uzroci i razvoj upale uha
Uzrok nastanka upale uha je infekcija streptokokom, pneumokokom ili hemofilusom. Nepravilno izduvavanje nosnog sekreta može dovesti do ove bolesti. Bakterije do srednjeg uha dospijevaju kroz tubu, rjeđe hematogenim ili egzogenim putevima.
Upala uha je oboljenje koje se razvija u nekoliko faza. Prvih dan, dva je faza eksudativne inflamacije. Karakterišu je visoka temperatura, pulsiranje i bol u uhu koji su naročito izraženi u večernjim časovima. U ovoj fazi česta je i pojava nagluvosti i zujanja u uhu. Narednih tri do osam dana predstavljaju odbrambenu fazu. U ovom periodu može doći do curenja purulentnog sekreta preko bubne opne. Usled toga bol u uhu se smanjuje. Otoskopskim pregledom konstatuje se prisustvo purulentnog sekreta u ušnom kanalu. Nakon dva do četiri nedjelje sekret nestaje i moguća je pojava rezidualne nagluvosti.
Liječenje upale uha
Liječenje se vrši putem sistemskih antibiotika, polusintetičkog penicilina ili amoksicilina. Period liječenja je deset dana. Tretman obuhvata upotrebu kapi za nos i analgetika. Ukoliko je zapaljenje nešto lakše dovoljno je antibiotike peroralno primeniti. Zbog neadekvatne terapije može doći do većih komplikacija. Usljed korišćenja pogrešnih antibiotika, neodgovarajuće doze i vremena primjene javlja se ponovo povišena temperatura, bol i sekrecija, glavobolja, dolazi do porasta sedimentacije. U slučaju pojave mastoiditisa, labirintitisa, meningitisa, tromboze sigmoidnog sinusa, apscesa mozga operacija je neophodna.