U posljednje vrijeme se mnogo govori o kokosovom ulju kao jednom od najboljih prirodnih lijekova za probleme sa štitnom žlijezdom. Mi vam danas otkrivamo, da li je zaista toliko ljekovito.

Jedan inostrani tabloid je početkom ove godine objavio da je kokosovo ulje novi čudotvorni lijek koji će odagnati sve vaše probleme sa štitnom žlijezdom. To naravno nije istina, ali istina je da postoje mnoge poveznice između kokosovog ulja i zdravlja štitne žlijezde. Vijekovima se kokos upotrebljava i u medicinske, pored kuharskih svrha.
Kokosovo ulje je zasićena mast sastavljena od lanca masnih kiselina koje dokazano ubrzavaju metabolizam i pospješuju gubitak kilograma. Kokosovo ulje takođe može podići bazalnu temperaturu tijela. Veoma drugačije se probavlja u tijelu od svih drugih namirnica jer se lakše dijeli u jetri što dovodi do veće proizvodnje energije i efikasnijeg sagorjevanja masti.
Jedna od prednosti kokosovog ulja jeste njegov duži vijek trajanja. Mnoga ulja se veoma brzo pokvare (užegnu), a da bi to spriječili proizvođači ih tretiraju ne bi li im produžili rok trajanja. Ta hidrogenizovana ulja su veoma štetna za organizam, a posebno za štitnu žlijezdu. S druge strane kokosovo ulje je veoma teško kvarljivo i nisu mu potrebni štetni procesi koji bi mu produžili rok trajanja.
Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje povećava otpornost organizma na viruse, bakterije i gljivične infekcije posebno one uzrokovane kandidom, a sve to zbog borne kiseline koju sadrži. Prirodni je borac protiv bakterija i veoma uspješno liječi čireve na želucu i heliko bakteriju.
Sva ljekovita svojstva kokosovog ulja:
- Umanjuje kiselinu u želucu, olakšava funkciju bešike
- Smanjuje rizik od nastanka hemoroida
- Liječi crijevne bolesti
- Ublažava bol u ušima
- Ublažava simptome povezane sa uvećanom prostatom
- Ojačava funkciju jetre i štiti je od degeneracije
- Ublažava upale mišića i zglobova
Zbog svih svojih ljekovitih svojstava veoma ga često možemo naći u kozmetičkim proizvodima jer njeguje i hidratizira kožu, a možete koristiti i za masažu vlasišta te otklanjanje peruti.
Iz svih ovih razloga kokosovo ulje važi za jedno najboljih prirodnih lijekova za smanjenje problema sa štitnom žlijezdom i ako imate priliku nabavite ga i uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu, jer ćete veoma brzo osjetiti poboljšanje u svom zdravlju.