Savjetujemo!

Komarci su veoma iritantni insekti, a posljedice njihovog ujeda se dugo osjećaju. Mnogi ljudi burno reaguju na njihov ujed, a na koži se javljaju crvenilo, otok, ali i nepodnošljiv svrab. Međutim, češanjem se mjesto ujeda samo nadražuje i upala duže traje, jer koža puca i mjesto uboda može da se inficira.

Saznajte koji su prirodni načini za rješavanje problema svraba i plikova od ujeda komaraca.
Ledena terapija
Led će ublažiti svrab i spriječiti oticanje na mjestu ujeda. Naime, led utrne nerve koji uzrokuju svrab i bol, tako da ćete se pomoću hladne obloge osloboditi oba problema.
Sirće
Ovaj domaći lijek zaustavlja svrab zahvaljujući kiselinama, a sirće od jabuke je možda i najdjelotvornije jer ima neznatno manje kiseline.
Med
Med dobro utiče na sveukupno zdravlje, uključujući i protivupalno dejstvo, kao i antibakterijska svojstva. Malo meda direktno utrljajte na mjesto uboda komarca i ubrzo ćete osjetiti olakšanje.
Soda bikarbona
Soda bikarbona ima alkalnu komponentu koja neutralizuje pH balans kože, a tapkanje sode na mjesto ujeda smanjuje upalu i svrab.
Bosiljak
Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol - dvije komponente koje smanjuju svrab. List možete direktno staviti na ujed ili ih možete samljeti i staviti na oštećeno mjesto.
Limun i limeta
Obe citrusne voćke imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Njihov sok ili kora „ubija sve vrste bakterija". Jedina mana je što njihovo dejstvo nije dobro u kombinaciji sa suncem, zato ga koristite samo u kući.
Pasta za zube
Kap paste za zube od peperminta takođe pomaže kod ujeda komaraca. Pepermint hladi kožu, a osećaj hladnoće stiže do mozga brže od osjećaja svraba. Mozak može da obradi samo po jednu senzaciju, i samim tim svrab prestaje.
Mlijeko i voda
Pomješajte mlijeko i vodu u jednakim razmjerama i stavite oblogu na otok. Ovo je vrlo efikasan lek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i otok.