Konstruisali jedinstveni detektor

Ruski naučnici konstruisali su jedinstveni detektor koji će pomoći da se raspoznaju najmanji tumori u ranom stadijumu bolesti i da se protiv njih uspješno bori.

Mali "gadžet" koji liči na hemijsku olovku već je isproban za vrijeme realnih hirurških operacija. U nuklernoj medicini, koja omogućava da se riješe složeni zadaci u borbi protiv onkoloških oboljenja, novi detektor nema premca.
Recimo, pacijent ima rijetki vid raka – neuroendokrini tumor. Veličina iznosi svega pet milimetara. Skoro da je nemoguće pronaći ga, a ni dospjeti do njega. Ali, uz korištenje novog uređaja to je postalo realno.
Stručnjaci markiraju tumor radioizotopom. Pri tome se radioaktivni preparat nagomilava samo u oštećenim ćelijama. I one počinju da zrače.
Kako prenosi Srna, za vrijeme operacije uređaj "lovi" to zračenje, pomažući hirurgu da ukloni bez ostatka čitav tumor. Recidiv bolesti samim tim se u potpunosti isključuje!
Prilikom razrade uređaja za osnovu je uzeta tehnologija razrađena za registraciju čestica na Velikom hadronskom kolajderu, rekao je za Glas Rusije Jevgenij Grigorjev, rukovodilac ruske grupe CERN za razradu novih detektora i savjetnik direktora Instituta za teorijsku i eksperimentalnu fiziku .
Ova tehnologija je zasnovana na principima brojanja, za razliku od principa takozvanog integrisanja, koji leži u osnovi postojećih analoga, razrađenih prije nekoliko decenija. Prednost je u tome što to povećava osjetljivost: svaka čestica se broji.
Postoji još jedna bitna prednost ruskog uređaja - a to je cijena. Američki detektor košta 50 hiljada eura, a novi ruski košta nekoliko desetina eura, što omogućava da se on učini praktično jednokratnim.
Pri tome, kako ističu ljekari koji su ga testirali u Švajcarskoj, on je univerzalan i savršeniji u poređenju sa američkim. Uz pomoć takvog detektora mogu da se liječe rijetke bolesti i da se poveća kvalitet hirurške intervencije. Hirurg za kraće vrijeme efikasnije može da ukloni tumor i sve metastaze koje ga okružuju.
Preliminarna klinička ispitivanja pokazala su da, ponekad, uz pomoć uređaja mogu da se lokalizuju mikro tumori koji se ne vide na pozitrono-emisionoj tomografiji.