Dostupna i jeftina

Poznata je po svojim anti-kancerogenim tvarima i karotenoidima, bogat je izvor folne kiseline, sadrži većinu potrebnih minerala, liječi slabokrvnost, snizuje holesterol. Cvekla, koju zovu i 'kraljica iz zemlje' je namirnica koju treba konzumirati svakoga dana.

Cvekla je po svojim karakteristikama jedna od najhranjivijih namirnica koje možete svakodnevno konzumirati, te predstavlja idealan izbor tokom ovih zimskih mjeseci.
Osim što je poznata zbog anti-kancerogenih tvari i karotenoida, bogat je izvor folne kiseline, a prepuna je i antioksidansa, kojima organizam duguje zaštitu od prijevremenog starenja.
Ljekovita svojstva
Bogata je mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijeko potrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cvekla se koristi za čišćenje organizma od toksina te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti.
Osim toga cvekla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje holesterola do čak 40 posto.
Biljna boja antocijan suzbija rast stanica tumora, pa je cvekla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja.
Kako uzimati cveklu?
Iako se cvekla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tokom ovih hladnih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cvekle, koji je vrlo jednostavan za napraviti. Samo je izmiksate te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena.