Historijski razlozi

Standardi ljepote, dobro znamo, razlikuju se od kulture do kulture.

Tako jedno selo pojam ljepote ipak shvata sasvim drugačije od ostatka planete.

Radi se o naselju na tajlandskom otoku Phuket, na kojem vlada nepisano pravilo: što veće, to ljepše. Pretilost žena tu je pojam ljepote i statusni simbol, a pri tom one nemaju dnevnih obaveza poput pospremanja i zarađivanja novca jer je njihov glavni zadatak održavati i po mogućnosti povećati vlastitu težinu, piše Putnikofer.hr.

Priča zvuči gotovo nevjerovatno, ali nekoliko dostupnih dokumentaraca pokazuje da život žena u selu na Phuketu uistinu izgleda tako.

Njihovo je da opušteno uživaju, leže i unose što više kalorija kako bi se udebljale. Odgovornost za zarađivanje novca i obavljanje kućanskih poslova je na muškarcima.

Njima to ne smeta, jer im je želja da imaju što krupniju suprugu. Štaviše, žene lakše od 90 kilograma ovdje će teško naći partnera jer se oni doslovno "takmiče" čija će žena biti teža.

Svakodnevni život žena oprilično je opušten. Muževi ih poslužuju, rade sve u kući, a one besposleno leže i jedu, odmaraju, eventualno se druže i čavrljaju s drugim ženama.

I to im, čini se, odgovara. Razlog za ovaj neobičan i u svakom slučaju nezdrav običaj leži u historiji sela.

Njega su davno naselili pripadnici etničke manjine iz Malezije. Muškarci su se tradicionalno bavili ribolovom, a žene su ostajale u kući i malo se kretale, što je dovelo do prirodne sklonosti debljanju.

Vremenom je težina supruge postala statusni simbol muškaraca, ono što pokazuje da porodica dobro živi i da je on dobar muž.

U selu se održavaju i izbori ljepote na kojima je, očekivano, jedan od glavnih kriterija težina žene koja se takmiče. Najkrupnija žena u selu ima čak 194 kilograma i nosi broj 7xl.

Jedan članak navodi da postoji u selu jedna vitka djevojka. Ima 24 godine, ne želi se udebljati, pa nailazi na osudu i ne uspjeva naći adekvatnog partnera.

Zanimljivo je međutim da su muškarci, kojima je brak s pretilom ženom statusni simbol, u ovom selu vitki.

Kako uistinu žive teško je reći, no postoje prozivanja da muževi zapravo drže žene u svojevrsnom zatočeništvu i čine ih sve bolesnijima, a sve zbog svoje narcisoidnosti i društvenog položaja.

Faktor/punkufer.hr