Krpelji i dalje predstavljaju opasnost po ljude u regionu Prizrena, najviše u opštini Mališevo, gdje je do sada dvoje ljudi izgubilo svoje živote, i Orahovcu, a zvanično su prijavljena 932 lica koje je ujeo ovaj insekt. Iz Regionalnog zavoda za javno zdravstvo apeluju na oprez i svaki slučaj krpelja odmah prijave ljekarima. 

Dr. Nurishaja Hulaj, direktorica Regionalnog zavoda za javno zdravstvo sa sjedištem u Prizrenu, kaže da samo u opštini Mališevo ima 42 žarista sa krpeljima. Zato su zbog ujeda, u posljednjih mjesec dana, izgubljena dva mlada života, jedan 14-godišnjak iz sela Bratotin i 16-godišnja djevojčica iz Pločica kod Mališeva. Bilo je slučajeva i u opštini Suva Reka i Prizren, ali na sreću ne sa tragičnim posljedicama. Doktorica Hulaj podsjeća da je to periodično oboljenje i javlja se u pozno proljeće i tokom ljeta, do početka septembra.

"Šta mi radimo? Kao i svake godine sa našim profesionalnim ekipama odredili smo aktivnosti sa predstavnicima opštinskog direktorijata za zdravlje u Mališevu, gdje smo im dostavili preporuke šta treba raditi i kako reagovati u takvim slučajevima. Sastanke smo odredili u nacionalnom institutu za zdravstvo i predložili mjere za suzbijanje ove hemoralgične bolesti. Sličnih mjera preduzeli smo i sa predstavnicima orahoavčke opštine kako bi se precizirala zarišta “kaže doktorica Hulaj, dodajući da su izvršili selektivnu dezinsekciju.

“Ne polja, nego puteva, javnih mjesta oko i u selima, u obore familija gdje smo imali slučajeve oboljelih. To su radile ekipe, ne iz sektora zdravstva, nego sepcijalizovane za dezinsekciju." 

Doktorica Hulaj nagalšava da su do sada zvanično evidentirali 932 lica koje je ujeo krpelj, a od tog broja samo 32-je su bila sa simptomima oboljelih od ove bolesti. Ona vjeruje da je brojka onih koje je ujeo krpelj daleko veća, ali mnogi i ne prijavljuju slučaje ljekaru, pa dolazi do neželjenih posljedica sa targičnim ishodom.

“Držali smo i predavanja po školama o ovoj hemoralgičnoj bolesti i davali informacije kako treba preduprijediti sve ovo. Upravo zbog suprotnog djelovanja - život je  izgubila šesanestogodišnja devojčica, jer se veoma kasno javila ljekarum, kada praktično nije bilo nikakve šanse da se spasi.

“Ukoliko osobu ujede krpelj terba odmah da se javi u najbliži centar porodične medicine. Tamo će dobiti profesionalnu medicinsku pomoć od lica koja su zaštićena i obučena. Apelujem na građane koje ujede krpelj da ih sami ne vade iz kože - bilo na njivi, polju ili dvorištu pošto na taj način rizikuju sebi život. To treba da rade stručnjaci, dakle ljekari a ne neko ko ne poznaje sve ovo” zaključuje dr. Hulaj, direktor regionalnog zavoda za javno zdarvstvo u Prizrenu.