Konzumiranje 'dobrih', monozasićenih masnoća može vam osigurati bolje pamćenje i u starosti, pokazala je jedna američka studija objavljena u magazinu Annals of Neurology.

Američki znanstvenici otkrili su da su žene koje su konzumirale loše masnoće (transmasnoće i zasićene masnoće) imale slabije funkcije mozga i memoriju od onih koje nisu. A sve je provjereno rezultatima kognitivnih testova. Studija je obuhvatila gotovo 6000 žena starijih od 45 godina, piše Večernji list.

- Kada gledamo promjene u kognitivnim funkcijama, utvrdili smo da nije važan ukupan iznos unosa masnoća - već njihova kvaliteta - kaže Olivia Okereke, psihijatrica iz bolnice Brigham, prenosi Huffingtonpost.

Ipak, to ne znači da se dobrim masnoćama treba pretrpavati, već ih konzumirati umjereno.

- Uvrštavanje dobrih masnoća u prehranu umjesto loših masti prilično je jednostavna zamjena koja može spriječiti degeneraciju memorije - kaže Okereke.

Iako doktori godinama upozoravaju da konzumiranje maslaca i na primjer crvenog mesa povećava rizik od zakrčenja krvih žila i drugih bolesti, preporučaju i veću potrošnju monozasićenih masnoća, na primjer maslinovog ulja.

Prijašnjim je istraživanjima dokazano da visok nivo transmasnoća u organizmu može uzrokovati smanjenje ukupnog volumena mozga.