Dugo se sumnjalo da postoji uska veza između loše oralne higijene i povećanog rizika od infarkta.

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu su otkrili da bakterija koja je odgovorna za truljenje zuba i bolesti desni može dospjeti u krvotok i uzrokovati formiranje ugrušaka, piše "Telegraph".

Ugrušci mogu uzrokovati infarkte koji vrlo često imaju smrtonosne posljedice.

Bakterije streptokoke se zadržavaju u ustima, ali ako se dogodi krvarenje desni, onda mogu dospjeti u krvotok. Protein ovih bakterija uzrokuje spajanje trombocita koji kreiraju štit.

"Kada se trombociti spoje, oni potpuno oblože bakteriju. Ovo predstavlja zaštitni omotač ne samo za imunitet nego i za antibiotike koji se koriste za liječenje infekcije. Nažalost, pored toga što štite bakteriju, trombociti stvaraju i male krvne ugruške koji mogu začepiti krvne sudove i blokirati dotok krvi u srce i mozak", rekao je profesor mikrobiologije Howard Jenkinson.

Ovo istraživanje predstavlja još jedan jak razlog za održavanje oralne higijene.

"Ljudi trebaju biti svjesni da moraju pravilno da se hrane, da provjeravaju krvni pritisak, održavaju kondiciju, vode brigu o oralnoj higijeni, kako bi smanjili rizik od srčanih oboljenja", naveo je Jenkinson.

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje potaknuti razvoj lijekova koji će spriječiti formiranje opasnih ugrušaka. To bi mogao biti važan korak u tretmanu kardiovaskularnih bolesti i prevenciji infarkta, najčešćeg ubice srčanih bolesnika.