Savjeti

Imati čist dom pravi je oblik umjetnosti, posebno za one dame koje veći dio svog dana provode na poslu ili su zauzete drugim obavezama.

Možda ste mislili da čista kuća znači samo pospremanje, ali šta uraditi kada se stvore tvrdokorne mrlje u mikrovalnoj ili vaše posuđe zagori?
Ne ribajte svoju mikrovalnu pećnicu. Umjesto toga, u nju stavite zdjelu s limunovim sokom i uključite je. Vidjet ćete kako para i limunov sok utječu na otklanjanje tvrdokornih mrlja.
Prokuhajte vodu sa sirćetom u loncu ili tavi koja vam je zagorjela. Potom, ostatke hrane očistite sodom bikarbonom i ponovo ćete imati blistavo suđe.
Postoji još nekoliko trikova
U zagorjelu posudu uspite soli (da pokrije dno) i ulijte mineralnu vodu te stavite kuhati. Neka kuha dok se dno ne očisti. Isti recept čišćenja možete koristiti i u situaciji kada vam zagori mlijeko koje osim toga ima i vrlo neugodan miris.
A možete i vruću tavu staviti ispod mlaza vode i isprati. Nakon toga dno tave prekrijte krupnom soli i lagano trljajte spužvom. Nakon što ste uklonili sve nečistoće, tavu opet isperite.
Ako nešto zagori u aluminijskom loncu, napunite ga vodom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom luk nasijecite na osmine, stavite u vodu zajedno sa kašikom soli i kuhajte deset minuta. Zagorjeli sloj će omekšati pa ćete lonac moći očistiti spužvom.