SAVJET ZA DOMAĆICE

Sigurno niste jedini koji posušuju suđe papirnatim ubursima. Međutim, to ne biste trebali raditi jer oni obično sadrže razne hemiske sastojke.

Također, papirnati ručnici mogu oštetiti posuđe, nisu ekološki prihvatljivi te možda nisu financijski isplativi. Posuđe koje koristite za jelo je među stvarima koje ne biste trebali čistiti papirnatim ubrusima.

Ovi naizgled bezopasni listovi obično su izrađeni od drvene pulpe, često izbijeljene i tretirane hemikalijama zbog poboljšane sposobnosti upijanja. Iako su papirnati ručnici savršeno dobri za brisanje prolivenih tekućina ili čišćenje površina, njihovo korištenje na posuđu ima nekoliko nedostataka.

Osim izbjeljivača, papirnati ubrusi mogu sadržavati štetne hemikalije poput boja, mirisa i losiona koji mogu izazvati alergije kod osjetljivih osoba. Poznato je da konvencionalni papirnati ubrusi sadrže formaldehid i bisfenol A, poznat i kao BPA.

BPA može imati negativne učinke na reproduktivne i metaboličke procese u tijelu. Te se hemikalije mogu prenijeti na vaše posuđe, naročito kada je mokro, i mogu predstavljati rizik za zdravlje kada se progutaju, posebno ako dospiju u hranu ili piće.