DODAJTE IH PRI PRANJU

Jeftine namirnice koje najčešće već imate u svojoj kući, kao što su sirće i soda bikarbona, dokazano su moćna, prirodna kombinacija za čišćenje, a mogu pomoći pri pranju veša.

Sirće opisuju kao "moćno višenamjensko sredstvo za čišćenje, a ono se može pohvaliti acetatnom kiselinom koja je bezbojno organsko jedinjenje koje je toliko moćno da može rastopiti mineralne naslage, prljavštinu, masnoću i prljavštinu", kao i "ubiti bakterije", prema Healthlineu.

Slično tome, soda bikarbona je "praktičan višenamjenski predmet", posebno dobar za uklanjanje prljavštine i mrlja, a koji se može koristiti za skoro sve, prema Healthlineu.

Bilo da čistite kuhinjski pult, umivaonike i tuševe, toalete ili čak perete rublje, može obaviti posao bez toksičnih hemikalija koje se nalaze u mnogim proizvodima za čišćenje koje se nalaze u trgovini.

Stručnjaci preporučuju da u mašinu dodate mjericu sode bikarbone kako bi vaše tkanine bile svjetlije i mirisale svježije.

Bijelo sirće je efikasno sredstvo za čišćenje tkanina i tekstila, prema Better Homes & Gardens, sa svojstvima pojačanja deterdženta i omekšavanja tkanina. Kao pojačivač deterdženta, može pomoći u zaštiti boja i uklanjanju viška ostataka deterdženta.

Za očuvanje boja tkanina, stručnjaci preporučuju pranje peškira i odjeće s oko pola preporučene količine deterdženta plus 100-200 ml bijelog sirćeta.

Također, može omekšati odjeću i ukloniti statički elektricitet, a da biste to učinili, stručnjaci kažu da samo dodajte 200 ml u završnu vodu za pranje ili ispiranje.