Čistite ga redovno

Tepih u WC-u s jedne strane može uljepšati neatraktivan prostor, a s druge strane ima vrlo korisnu funkciju. Naime, ako zimi u kasnim noćnim satima odete do toaleta, onaj mekani i nježni tepih koji stoji ispred WC školjke najbolji je prijatelj smrnutih stopala.

Pruža im udobnost i toplinu, no istraživanja su pokazala da bi zapravo mogao biti dom za kolonije bakterija.

Efekt kihanja

U istraživanju koje je proveo američki mikrobiolog Charles Gerba naučnici su utvrdili da se prilikom puštanja vode u WC školjci javlja takozvani "efekt kihanja".

Puštanjem vode u WC školjci se formira oblak sitnih kapljica. To je zapravo oblak nevidljivih bakterija koje žive unutar zahoda, a ondje su dospjele iz izmeta i urina.

Taj se oblak potom diže iz WC školjke i spušta se na područje oko nje, dakle na pod. Bakterije se raspršuju na područja koja okružuju zahodsku školjku, uključujući prostirku ili tepih na kojem stojite bosi.

Baciti ga ili ne?

Naučnici kažu kako ipak nema potrebe bacati prostirku jer uprkos činjenici da ona skuplja mnogo bakterija, neće uzrokovati zarazu. Naime, riječ je o bakterijama koje odatle neće lako pronaći put do ruku, a onda posljedično ni usta ili probavnog trakta gdje bi mogle stvoriti probleme, za razliku od bakterija koje se nalaze na štekama ili peškirima. Zbog toga je rizik da se razbolite od prostirke kraj WC-a vrlo mali. Naravno, osim ako ne drijemate na njoj.

Ipak, bilo bi dobro tepih redovito prati kako bi se još dodatno smanjio rizik od eventualne zaraze. Stručnjaci kažu da je dovoljno takve tepihe i prostirke prati jedanput sedmično, a drugo rješenje je zatvaranje poklopca WC školjke prije ispiranja. To će zadržati oblak bakterija unutar školjke i spriječiti ih da pronađu put do meke i udobnog tepiha.