Najbolje ženske prijateljice krivi se za mnogo toga, no neke probleme sa stopalima ipak uzrokuje nešto drugo...

Istraživanja su pokazala ono što je ženama već dobro poznato - da visoke potpetice nisu najbolji saveznik ženskih stopala! Popis loših utjecaja štikli na ženske noge dugačak je pa ćemo nabrojiti samo neke - istegnuti mišići lista, trajno skraćivanje tetiva, loš utjecaj na držanje (pogrbljenost) i stalna izloženost riziku za uganuće gležnja. Ako nam ne vjerujete, pitajte Sarah Jessicu Parker, ona će vam potvrditi.
Iako su štikle krive za sve navedeno, nevine su u jednom slučaju za koji smo mislili da su jedini i odgovorni krivac! Štikle NE uzrokuju valgus, poznatiji kao deformacija nožnog palca, čestu deformaciju mišićno-koštanog sastava. Ovdje je riječ o deformaciji stopala, iskrivljenju nožnog palca u jednu stranu, zbog čega se stvara bolna kvržica na unutarnjoj strani palca.
Visoke potpetica, dakako, mogu pogoršati postojeći Hallux valgus, ali dokazano je da nisu razlog njegova nastanka! Istraživanja su pokazala da su deformacije stopala, kurje oči i ostale napasti koje nastaju na ženskim stopalima - nasljedne! Dakle, glavni su krivac za problematična stopala, drage naše, geni!
Opet ćemo reći, visoke potpetice pogoršavaju stanje vaših stopala i mogu vam odmoći, ali za većinu problema koje imate slobodno možete okriviti mamu.