Maske od svježeg sezonskog voća su jeftine, možete ih napraviti brzo i lako, a izuzetno su dobre za kožu. Ne mogu vam naštetiti, osim ako niste alergični na neku od namirnica. Pravilo je jednostavno: ono što ne smijete jesti nemojte stavljati ni na kožu.


Grožđe omekšava kožu

Piling od grožđa odličan je za grubu kožu bez sjaja. Dobivenu smjesu procijedite kroz gazu, a zatim kružnim pokretima nanesite kašu koja je ostala u gazi. S površine kože ćete ukloniti mrtve stanice, a vaš će ten biti mekan i gladak.

Jabuka za mladenački izgled

Jabuke su bogate vitaminima A, C i E, koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Sadrže antioksidanse, štite kapilare i pospješuju mikrocirkulaciju.

Dva do tri kilograma jabuka sameljite zajedno s korom u mašinici za mljevenje mesa, pa dobivenu smjesu ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi osam sati. Pomoću gaze napravite obloge od jabuka, stavite ih na prethodno očišćena, ciljana mjesta i ostavite da djeluju najmanje 20 minuta. Nakon skidanja obloga opustite se u kupki u koju ste prethodno dodali 20 kapi ekstrakta nevena i kamilice. Kupka će dodatno omekšati kožu.



Dunja liječi kožu
Dunja je poznata po blagotvornim učincima na upalne procese, pa je samim time odlična za iziritiranu i problematičnu kožu. U litru vode dodajte 150 grama sjemenki dunje, te na laganoj vatri kuhajte 15-ak minuta, procijedite i ostavite da se ohladi. Upaljenu kožu, prištiće i akne nekoliko puta dnevno namažite vatom umočenom u ovaj tonik.

Kruška smanjuje pore
Za masnu kožu s proširenim porama odlična je maska od kruške. Zgnječite veliku, zrelu krušku, dobivenoj kaši dodajte dvije velike kašike limunovog soka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Masku nanesite na čisto lice i ostavite da djeluje 10 minuta, a lice zatim isperite mlakom vodom.

Bundeva za blistav ten
Zbog beta-karotena i vitamina A, bundeva je odlična za problematičnu, nečistu i masnu kožu. Bundevu bez kore isjeckajte na kockice i skuhajte na pari. Dvije kašikice dobivene smjese pomiješajte s pola žličice meda i pola žličice hladnog mlijeka. Ako imate izrazito masnu kožu, dodajte i nekoliko kapi soka od svježe jabuke.

Kako se koriste prirodne maske
Što je povrće ili voće bolje usitnjeno, to će koža bolje moći iskoristiti hranljive tvari, pa će tretman biti učinkovitiji.

Višak maske ili tonika možete čuvati u frižideru, ali ga morate iskoristiti u roku od tri dana. U suprotnom je bolje baciti ga.

Prije nego stavite masku, dobro očistite lice ili ciljani dio na koji je nanosite. Izbjegavajte područja oko očiju i usana.

Ako ste alergični na neku namirnicu, nikako je nemojte stavljati na kožu.