Ljetne namirnice

Tražite ljetne namirnice stvorene za detoksikaciju? Izbor je velik jer smo okruženi lako probavljivom hranom bogatom tekućinom, a siromašnom (nezdravim) mastima.

Lubenica
 
Voće koje najbolje predstavlja ljeto je lubenica! Slatka, sočna i osvježavajuća, sastoji se od 92 posto vode i osigurat će hidraciju, uprkos visokim temepraturama. Uza sve to, bezopasna je kada govorimo o nakupljanju viška kilograma. S druge strane, bogata je vitaminima A i C koji će vas odbraniti od mnogih bolesti i ojačati vaš imunitet.
 
Također je krcata likopenom, koje naše tijelo koristi na nekoliko načina, uključujući i za poboljšanje cirkulacije. U tom slučaju likopen sprečava nakupljanje plaka u arterijama, pa se rizik od začepljenja krvnih žila svodi na minimum.
 
Cvekla

 
Bogata vitaminima, mineralima, bjelančevinama, cvekla svoju specifičnu crvenu boju duguje antocijanu.
 
Ovaj sastojak utiče na regeneraciju krvi, a studije su pokazale kako cvekla djeluje antikancerogeno. Cvekla je naprosto krcata vitaminom B1, B2, B3, i vitaminom A u obliku beta-karotena, te mineralima kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem i jodom.
 
Zbog antioksidansa betalaina cvekla pomaže osobama s nepravilnim krvnim tlakom, a njeni hranjivi sokovi hvaljeni su kao čistači jetre. Čaša soka od cvekle dnevno najbolji je način očuvanja zdravlja krvožilnog sistema.
 
Mango
 
Iako je mango voće koje nije popularno u našim krajevima, to bi se trebalo promijeniti s obzirom na njegove mnoge zdravstvene dobrobiti. Ovo slasno voće obiluje hranjivim tvarima, ali i vlaknima. Kako je unutrašnjost manga iznimno mesnata, ovo će vas voće ugodno zasititi, a s obzirom da je bogata vlaknima, ona će pomoći u eliminaciji toksina iz tijela. Baš je zbog toga svojstva mango idealan za detoksikacijsku dijetu.
 
Mango u sebi krije visok sadržaj beta-karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože. Također predstavlja izvor hranjivih tvari u koncentriranom obliku. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija u organizam - mango je odličan izbor.