Bajramske poslastice

Nakon mjesec dana posta, muslimani slave ramazanski, fiter ili šeker Bajram. To je jedan od dva najveća blagdana kod pripadnika islama. Karakterističan je po tome što se za ovaj blagdan pripremaju brojni bajramski specijaliteti. Ko još nije probao baklavu, tulumbe, tahanalvu, hurmašice, sutlijaš, rahatluke…

Ramadan Redžeplari, sada starina od 68 godina, je poslastičarski zanat učio od najvećih majstora u to vrijeme u Beogradu a onda na "specijalizaciju" išao u Rijeku. Njegove specijalitete su jeli mnogi visoki zvaničnici bivše Jugoslavije, a u slastičarnoj, gdje je radio u Beogradu svraćali su mnogi ambasadori, predstavnici diplomatskog kora iz cijelog svijeta. Posle 50 godina rada, sada je u zasluženu penziju. Mijenja ga sin, a on piše knjige u rodnom Zli Potoku gdje smo ga i posjetili.
Uz podsjećanje da poslastičari ne rado daju svoje recepte, ali ipak je za naš portal dao neke recepte najznačajnijih kolača bez kojih se Bajram, a pogotovu ovaj ramazanski ili šeker Bajram ne može zamisliti.