VAŽNOST PREHRANE

Doručak svakako utječe na ostatak našeg dana, a mnogi zanemaruju njegov utjecaj na spavanje i kvalitet sna.

Svi smo čuli izreku da je doručak najvažniji obrok u danu, ali koliko je to tačno? Ispostavilo se da je doručak prilično važan i to za san. Započinjanje dana doručkom punim hranljivih sastojaka ima brojne zdravstvene prednosti, a ako ste neko ko se bori za dovoljno kvalitetnog sna, poželjet ćete da obratite pažnju.

Postoji neosporna veza između onoga što jedete i količine i kvaliteta vašeg sna, prema američkoj Nacionalnoj fondaciji za spavanje (NSF). Njihova opšta preporuka je ishrana bogata vlaknima , bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima i sa malo šećera i zasićenih masti.

Ukratko: Praćenje ovog obrasca ishrane može vam pomoći da upadnete u dubok san koji obnavlja i spreči vas da se budite tokom cele noći, kaže NSF.

"Preporučujem doručak koji uključuje povrće, voće, zdrave masti i protuupalne nutrijente, a ima manje zasićenih masti", kazao je Chester Wu, certificirani doktor medicine spavanja u Hustonu za Livestrong.com.

Na osnovu ovog savjeta, zdrav doručak za spavanje mogao bi uključivati zobene pahuljice (ili zob potopljenu preko noći ), smoothije, žitarice od cjelovitog zrna, jaja i još mnogo toga.

Ne postoji samo jedna jedina hrana ili obrok koji će transformisati vaš ciklus spavanja, kaže dr. Wu, pa naglašava važnost pridržavanja sveukupne zdrave prehrane.

"Nedostatak ključnih nutrijenata — kao što su kalcijum, magnezijum i vitamini A, C, D, E i K — u ishrani povezan je sa različitim problemima sa spavanjem", dodao je.

Ako tražite inspiraciju, evo ideje za doručak zdravog sna: tost od avokada napravljen od hljeba od cjelovitog zrna i preliven paradajzom i jajima.