Nekada su najjednostavnija rješenja i najbolja. Ironično, većina trikova koji slijede, a tiču se pomoći kod uobičajenih i svakodnevnih dilema u kuhinji, nije naširoko poznata. Zato ih vi usvojite i nesebično dijelite s drugima!

Kako otvoriti tvrdoglavi pistacio

Pistaciji su preskupi kako bi se samo bacili. Umjesto da dođete u iskušenje one neotvorene pregristi zubima i noktom, pokušajte s ovim. Uzmite polovicu ljuske već otvorenog pistacija, koju možete ugurati i u najmanji otvor nedovoljno otvorenog pistacija, okrenite je poput ključa i pistacio će se otvoriti!

Kako jednostavno izvaditi komadić ljuske od jajeta

To se svima događa, otvorite jaje i mali dio ljuske upadne u zdjelu. Znate kako ta mala ljuskica zna tvrdoglavo bježati kada je pokušate izvaditi s prstom ili žlicom. Zato sljedeći put prst smočite vodom. Bit ćete šokirani kako ćete je jednostavno uhvatiti i eliminirati.

Kako da zagorjeli lonac opet izgleda kao nov

S obzirom koliko set dobrih lonaca i tava može koštati, pomisli biste da ih je jednostavno i čistiti. Ali, čak i najbolji nehrđajući čelik za kuhanje zna pocrniti i dobiti fleke od kuhanja. Često pokušaji pranja završe neuspješno i mislite da više nikada neće zasjati. Ali, ako lonac pošpricate sredstvom za čišćenje pećnice i ostavite nekoliko sati sati da djeluje, prljavština će nestati.

Kako omekšati stvrdnuti smeđi šećer

Smeđi šećer s vremenom otvrdne u posudi, jer iz njega ispari vlaga. To jednostavno možete riješiti tako da u mikrovalnu pored posude šećera stavite šalicu vode te stavite na visoku temperaturu na tri minute. Ili možete staviti šećer u zdjelu, koju pokrijete dvostrukim slojem vlažnih papirnatih ručnika te sve skupa prekriti folijom i ostaviti da odstoji preko noći.

Kako ukloniti mrlje s drvene daske za rezanje


Kako biste se riješili mrlja, po dasci pobacajte sol te je istrljajte limunom. Za tvrdokornije mrlje, pokušajte s abrazivnim antibakterijskim sredstvom te izribajte grubom stranom spužvice za pranje suđa. Za još teže, posegnite za šmirgl papirom! I naravno, nakon čišćenja, temeljito oprati!

Kako kristalizirani med vratiti u tekući oblik?

Med koji se kristalizira lako možete vratiti u tekući oblik tako da ga na 15 minuta stavite vruću vodu (najbolje kipuću, koju se ostavili da ohladi pet minuta). Voda ne smije biti toplija od 40°C, jer se iznad te temperature gube osnovna svojstva meda.

Kako spasiti prezrelo voće

Voće je skupo, a zna vrlo brzo istruliti. Ne trebate bacati prezrele banane, breskve ili jagode. Čim vidite da voće počinje gubiti boju i oblik, a vi ga ne namjeravate te sekunde pojesti, operite ga, ogulite ako je potrebno, narežite, stavite u prozirne vrećice i zamrznite. Tako ćete u svakom trenutku imati odlične sastojke za frape ili kolač.