OTKRILI PSIHOLOZI

Roditelji često ne razmišljaju o tome da će njihovoj djeci u sjećanju ostati situacije koje se njima ne čine pretjerano važnim. Psiholozi su otkrili o čemu je tačno riječ.

Na prvom mjestu je porodična tradicija koja podrazumijeva i zajednička putovanja, izlete, pripremanje za praznike i slično. Na drugom mjestu su zajednički obroci.

Mnogi roditelji naprosto nemaju vremena da svaki dan budu za kuhinjskim stolom s djecom, ali se potrudite da ovo praktikujete makar vikendima. Psiholozi navode da je i to dovoljno da stvorite lijepe uspomene.

Brojna istraživanja su pokazala da je čitanje priča prije spavanja važno za uspostavljanje bliskosti između djece i roditelja. Djeca će ove zajedničke trenutke prije odlaska u krevet pamtiti cijeli život.

Grljenje i maženje nisu samo znak bliskosti nego i zaštite i međusobnog povjerenja. Zbog toga će im ostati u sjećanju kao jedan od najljepših dijelova djetinjstva. Istraživanja su utvrdila da je grljenje važno za razvoj mozga djeteta. Također dobro utječe na njegov rast.

Rezultat istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Genetic Psychology Monographs navode da su dojenčad koju su roditelji grlili 20 minuta dnevno tokom 10 sedmica postigla bolje rezultate u procjenama razvojnih sposobnosti od ostale djece.

Važno je uvijek pomno saslušati ono što dijete ima da vam kaže. Ukoliko mališan vidi da ste zaista zainteresovani za njegova zapažanja i probleme, uspjet ćete pridobiti njegovo povjerenje, a to nikada neće zaboraviti.