PROCES MRŠAVLJENJA

Posljednjih godina maslinovo ulje je privuklo pažnju ne samo zbog svoje kulinarske upotrebe, već i zbog svojih zdravstvenih prednosti.

Porast popularnosti mediteranske prehrane, koja potiče zamjenu maslaca zdravim mastima poput maslinovog ulja, doveo je do buma u proizvodnji različitih marki maslinovog ulja.

Međutim, može li vam svakodnevno ispijanje malo maslinovog ulja pomoći da smršavite? U ovom članku ćemo podijeliti sve što trebate znati o raznim zdravstvenim prednostima maslinovog ulja, kako maslinovo ulje može pomoći u mršavljenju i da li je moguće imati previše.

Prema studiji iz 2018. objavljenoj u European Journal of Nutrition, oni koji su svakodnevno konzumirali maslinovo ulje za razliku od sojinog ulja kao dio doručka s visokim udjelom masti imali su znatno veći gubitak masti, kao i smanjen krvni pritisak.

Međutim, ovo dolazi sa upozorenjem. Malo je vjerovatno da će svakodnevno konzumiranje malo maslinovog ulja samo po sebi dovesti do gubitka težine. Iako maslinovo ulje može biti zdrav dodatak vašoj prehrani, gubitak težine postiže se kombinacijom ključnih faktora uključujući dobro izbalansiranu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i sveukupni izbor zdravog načina života.

I dalje ćete trebate jesti raznoliku ishranu bogatu hranljivim sastojcima i namirnicama bogatim vlaknima poput voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, kao i nemasnih proteina.

Osim toga, maslinovo ulje je mast, koja ima više kalorija po gramu od drugih makronutrijenata, što znači da previše može dovesti do debljanja. Koliko je previše? Prema Dijetalnim smjernicama za Amerikance odrasli bi trebali imati za cilj da dobiju samo 20 posto do 35 posto dnevnih kalorija iz masti.